Dimecres, 19 de maig 2021

4 concerts i 2 conferències en un segon cap de setmana amb les entrades quasi exhaurides

El primer cap de setmana d’Espurnes Barroques va tenir un èxit rotund de participació, amb una assistència global de prop de 500 persones. Van exhaurir-se les entrades en tres dels quatre concerts programats, i la valoració del públic sobre la qualitat de les propostes presentades va ser molt alta. Cal remarcar que, a data d’avui, no hi ha constància de cap incidència a nivell sanitari.
Aquest segon cap de setmana s’enceta amb tres de les sis activitats programades amb les entrades exhaurides des de fa dies. Només els concerts matinals de dissabte i diumenge, així com la conferència de divendres, tenen encara algunes entrades disponibles.

Dissabte: vins especials i espiritualitat sublim

Les activitats del cap de setmana s’inicien amb una conferència gratuïta el divendres a les 20h. a l’església parroquial de Cardona: Xavier Pastrana, director de l’Ensemble O Vos Omnes, parlarà de Josquin i il·lustrarà la seva manera d’entendre’l amb exemples en directe amb les veus de la Coral Cardonina.

El dissabte a les 11.30h. del matí, davant dels sepulcres del comte Joan Ramon Folc I i el panteó del duc Ferran Ramon Folc i la duquesa Francisca Manrique de Lara de la col·legiata del Castell de Cardona, podrem escoltar una de les propostes més singulars del cap de setmana. Les sis veus de l’Ensemble O Vos Omnes (un dels més rellevants de l’estat espanyol en la interpretació de la polifonia renaixentista) serviran de base a les improvisacions al saxòfon de Gerard Marsal. La fusió entre antigor i contemporaneïtat es traslladarà al tast, amb un negre robust i un blanc fresc de Grau i Grau, combinats amb una torrada amb almadroch —una salsa antiga feta a base d’all i formatge— elaborada per La Cuina del Ganxet.
A les 17.30h. de la tarda, ens espera la conferència de Jordi-Agustí Piqué sobre l’Stabat Mater de Pergolesi, en format telemàtic. Contràriament al que estava previst, Piqué no podrà viatjar a causa de les restriccions aèries que, un cop fos a Roma novament, li impedirien complir amb la seva agenda com a Preside del Pontificio Istituto Liturgico. La conferència es farà igualment via telemàtica i es trasllada a la Sala d’Actes de la Casa Gran del Miracle.
A les 20h. arriba un dels concerts més especials de tot el festival, amb l’Stabat Mater de Pergolesi interpretat mentre cau la nit a l’església sense coberta de Sant Pere de Vallferosa de Torà. En aquest concert, amb les entrades exhaurides des de fa setmanes, les veus d’Elena Copons (soprano) i Gemma-Coma Alabert (mezzosoprano) se sumen a l’Orquestra Barroca Catalana per interpretar una de les obres més corprenedores del barroc. L’experiència s’arrodonirà amb un tast de dues referències insignes dels cellers Exibis i Underground, presentades per Joan Soler, el president de la DO Pla de Bages.

Diumenge: barroc, cervesa i… jazz!

Si el dissabte era el torn del vi, el diumenge ho serà de la cervesa. Diumenge a les 11.30h., una desena de músics de l’Acadèmia 1750 actuarà a la cerveseria La Guineu de Valls de Torroella, amb una solista de luxe: la clavecinista Inés Moreno Uncilla, guanyadora del Concurso Permanente de Juventudes Musicales de España 2018, que es desplaçarà des de Basilea, on té la seva residència habitual. Ens oferiran un concert titulat Lluhidas academias, on s’interpretaran diverses obres que devien sonar a la Barcelona del segle XVIII, entre les quals l’extraordinari (i poc programat) Concert per a dos clavicèmbals de G. B. Pergolesi. Les obres aniran acompanyades amb tres cerveses, explicades per dos responsables de la cerveseria, Jordi Martínez i Joan Raich.
A la tarda, amb la possibilitat intermèdia de fer un menú barroc al Restaurant Casal de Castelltallat, Alba Careta, acompanyada de piano, contrabaix i percussió, versionarà barroc en clau de jazz a l’església de Sant Miquel de Castelltallat. Serà a les 18.30, amb les entrades exhaurides, i un tast de Porc de Palou maridat amb dues cerveses de La Pirata. Gastronòmicament, el plat ens proposarà un viatge entre una botifarra barroca i un llom amb salsa cajun, en un trajecte similar al que s’haurà pogut escoltar a dins de l’església amb la veu d’Alba Careta.

Quatre activitats socials i educatives en paral·lel

A banda dels concerts oberts al públic, hi ha diverses activitats socials i educatives en paral·lel a les actuacions. Dijous a les 7 de la tarda, al Garden d’AMPANS, Alba Careta farà un assaig general del concert de diumenge, que comptarà amb la participació d’usuaris de la Fundació. Divendres a la tarda, Gerard Marsal oferirà un taller d’improvisació als alumnes de l’escola de música Musicant, de Cardona. A la tarda de dissabte, O Vos Omnes actuarà també a Cardona, però en aquest cas de manera exluciva per als usuaris de l’alberg Cal Salvador. Dilluns al matí, els alumnes de l’escola Sant Esteve de Valls de Torroella podran conèixer el funcionament d’un clavicèmbal de la mà d’Inés Moreno Uncilla.

Els dos concerts per als quals queden entrades, a un preu de 15€ anticipada, són els de dissabte al matí a Cardona i el de diumenge al matí a Valls de Torroella. Es recomana treure les entrades prèviament per garantir l’aforament a través de www.espurnesbarroques.cat. A taquilla es venen a 18€.

torna