L’últim cap de setmana del festival s’apropa i s’espera que sigui tant o més intens que l’anterior. El divendres passat prop de 150 persones van omplir l’església de Vallfogona de Riucorb amb una producció creada pel festival sobre la figura del Rector de Vallfogona en el qual la vis còmica del comissari de l’Any Rector, Josep Pedrals, i la dramatúrgia de Marc Angelet van fer despertar rialles entre el públic. L’endemà al matí els somriures van seguir a Castelltallat, a Sant Mateu de Bages, on l’església es va omplir de música barbershop amb una altra de les produccions pròpies del festival, en aquest cas amb el quartet Metropolitan Union, que feia venir ganes d’aixecar-se a ballar. El dissabte a la tarda va tenir lloc la taula rodona de presentació de l’Orquestra del Miracle, amb un centenar d’assistents i, tot seguit, el concert de presentació de l’Orquestra dirigida per Juan de la Rubia. Sens dubte un dels concerts que quedarà gravat a la memòria de molts dels assistents, unes 450 persones que van omplir de gom a gom el Santuari del Miracle, engalanat per a l’ocasió. Un concert brillant, amb Marta Mathéu com a padrina de l’orquestra i amb una obra plàstica de Marta Ricart que van fer que tothom sortís bocabadat després de gairebé dues hores de música.
El diumenge un “musical barroc” va despertar el públic al Tap Room de Casa Dalmases i va seguir a l’auditori de Cervera, amb més d’un centenar de persones que van viure l’aparició de la impremta i altres moments històrics amb l’espectacle “Dindirindín!” de Notte e Giorno, ple d’excel·lències vocals. A la tarda, la pluja va fer traslladar el concert de l’Acadèmia 1750 de l’Obra de Fluvià al teatre l’Ateneu de Guissona, la qual cosa no va impedir que les seves notes fessin dansar elegantment les alumnes de l’Institut del Teatre de Dansa i els membres de l’Associació Alba davant prop de 200 persones. De fet, fou l’últim dels concerts amb dansa com a tal ja que aquest proper cap de setmana la dansa agafarà una altra volada: literalment, la d’un vol d’ocells.
Els contrastos entre barroc i Prepirineu a partir del videoart i un vol d’ocells
El proper dissabte, dia 10 de juny, el Festival trasllada la seva activitat al nord del Solsonès: ho farà amb dues propostes singulars, amb música i videoart a Sant Llorenç de Morunys, i música i un un vol d’ocells a Canalda, on des del clavicèmbal d’Inés Moreno Uncilla sonarà una estrena del reconegut compositor Joan Magrané.
Dissabte 10 de juny a les 11.30h, el retaule dels Colls de Josep Pujol (una “cambra de les meravelles” que tenim al Territori Barroc), serà el centre de les mirades del concert que hi oferirà el grup The Ministers of Pastime. L’església de Sant Llorenç de Morunys acollirà el concert d’aquest grup emergent, present al prestigiós programa europeu eeemerging+ per a joves talents, mentre la productora audiovisual OMEN, del solsoní Arnau Abella, farà dansar a través del videoart, la iconografia de la capella dels Colls, fent descobrir tots els contrastos i secrets d’un dels retaules més imponents del barroc. Com no podria ser d’altra manera la proposta acabarà amb un tast de productes de la Formatgeria Valette i Biolord.
A la tarda, per seguir descobrint el Prepirineu del Solsonès, el festival proposa per les 6 de la tarda una passejada per alguns dels paratges més singulars de Canalda, amb sortida des del Zoo del Pirineu i acompanyats pel geògraf Marcel Camps. Al final de la passejada, els caminants es restituiran amb la Bassadòria, la infusió del festival, i l’Espurna, la seva galeta. A les 19.30h, i a l’amfiteatre del Zoo del Pirineu –sempre que la pluja ho permeti– la naturalesa entrarà amb tota la seva força telúrica pels ulls del públic mentre que les orelles escoltaran la finor d’un clavecí que parlarà d’ocells, amb una estrena d’una obra de Joan Magrané encarregada per Espurnes Barroques. Inés Moreno i una òliba, un xoriguer i un duc seran els protagonistes d’aquest “A vol d’ocell”, on el lema del festival (Natura en dansa) arribarà al seu zènit. Els vins de Roc Falcon i un tast del restaurant El Monegal posaran punt i final a la proposta.
Del Solsonès a l’Anoia i de França a Itàlia per tancar el festival
El diumenge, el Festival es trasllada a l’Anoia. Començarà a les 11.30h del matí a la capella de la Puríssima Concepció de Pujalt on tindrà lloc la proposta “Danser, ballare…” de Vivalma Ensemble, un trio sensacional de violí, viola de gamba i clavicèmbal que, a través de la seva música, farà reconèixer les similituds i diferències entre la música francesa i la música italiana que podrem traslladar al paladar amb pasta Ambrosetti –feta per italians residents a La Molsosa– i vins del celler Castell d’Encús. Tindrem el privilegi que el reconegut enòleg Raül Bobet ens guiï per les seves creacions vinícoles que, elaborades al Pirineu, fàcilment es poden confondre amb vins francesos.
Diumenge a la tarda, l’església de Santa Maria d’Els Prats de Rei acollirà el darrer concert d’aquesta sisena edició. Si les portes del festival les vam obrir a Sant Ramon amb les Suites Orquestrals 1 i 3 de Johann Sebastian Bach, ara les tancarem a l’Alta Segarra (a l’Anoia) amb les Suites orquestrals 2 i 4. En aquesta ocasió, estaran interpretades per l’orquestra Vespres d’Arnadí, sota la direcció de Dani Espasa i aniran intercalades amb l’obra the so-called laws of nature de David Lang, interpretades per Frames Percussion. Percussió minimalista i grandesa orquestral barroca en diàleg per cloure una dansa de la natura que acabarà amb una proposta gastronòmica participativa.
Els Prats de Rei també acollirà des de divendres i durant tot el cap de setmana una instal·lació sonora que en la qual el Festival ens apropa, de la mà de Neu Records i David Lang, a una sonoritat que explica com, a través de la percussió, es poden obrir les llavors d’un nou bosc. La instal·lació tindrà lloc a casa de Friederike Darius, qui va portar el premiadíssim músic californià establert a Nova York, Michael League, a enamorar-se d’Els Prats de Rei. Es tracta d’una experiència sonora immersiva que farà submergir el visitant en una obra hipnòtica que pretén descobrir les anomenades lleis de la natura.
Les entrades es poden comprar en línia a través de la web www.espurnesbarroques.cat fins una hora abans del concert i, a taquilla, des de mitja hora abans. Es recomana treure entrada anticipadament.
torna