El tercer cap de setmana del festival Espurnes Barroques, dedicat a la “glòria”, va començar amb un taller de polifonies orals a Pinós, al qual van assistir una seixantena de persones. Acte seguit, un centenar de persones van gaudir d’un copiós àpat barroc a l’Hostal de Pinós (el més antic de Catalunya), que enguany celebra els 500 anys des que va obrir les seves portes. El dinar es va acabar tot entonant tonades amb Tornaveus i ballant danses barroques a la plaça del Santuari amb Xuriach. Dissabte a la tarda, el festival va complir un dels seus rècords: 490 persones no van deixar ni un espai buit a l’església del Santuari del Miracle (Riner) per escoltar el segon concert de l’Orquestra del Miracle, impulsada per la Fundació Espurnes Barroques l’any 2023 i dirigida per Juan de la Rubia. La veu de la soprano Alexandra Nowakowski va enamorar el públic que la podia veure sota la instal·lació artística que l’artista manresà Joan Villaplana va idear per a l’ocasió, titulada “Ascensió”. A la sortida la deliciosa galeta de l’orquestra (feta amb El Rosal i que es podrà adquirir al Santuari del Miracle) va maridar-se amb la sidra de Biolord.
Diumenge 2 de juny, 120 persones van començar el dia a Vergós Guerrejat, a la Segarra, cita anual del certamen, tot escoltant la prometedora veu de la jove mezzosoprano Juliette Mey, acompanyada de Pérgamo Ensemble. Les dues Salve Regines d’Alessandro i Domenico Scarlatti van donar peu als vins de Comalats, que acompanyaven menges típiques de Nàpols i Madrid. A la tarda, la Catedral dels Pagesos, Sant Pere de Matamargó (Pinós), es va omplir per escoltar la que ha estat l’última producció pròpia del festival d’enguany: la fusió de les Sonates del Rosari de Biber —interpretades excel·lentment pel violinista vigatà Joel Bardolet— i el cant a veus de la tradició popular catalana, a càrrec de Tornaveus i Noc, sota la direcció de Jaume Ayats. A la sortida, el vi 3/4 de quinze del Celler Fargas-Fargas i el pa amb oli de L’Olivera posaven el punt i final al tercer cap de setmana, en el qual prop de 950 persones han gaudit del festival, sense comptar la desena d’activitats socials i educatives dutes a terme en paral·lel.
El quart i últim cap de setmana de festival: el cicle complet de goig, dolor i glòria
A l’últim cap de setmana (8 i 9 de juny), es podrà escoltar el cicle complet de les Sonates del Rosari. Els matins de dissabte i de diumenge, a les mans de Lina Tur Bonet, acompanyada per 5 instrumentistes de Musica Alchemica, la integral de Biber posarà música a les escenes del Rosari completes que es preserven als retaules de Santa Maria de Ponts (a La Noguera) i a Santa Maria de La Molsosa (al sud del Solsonès, ben a tocar de l’Anoia i La Segarra). Igual que tres són els cicles de misteris dels rosari, tres seran les cerveses que es podran degustar a cada un dels dos concerts, fetes per La Vella Caravana i per La Pirata Brewing. Aniran acompanyades de delícies txeques farcides amb melmelades dels colors del goig, el dolor i la glòria del premiat obrador Verit Fruits, elaborades per La Solsonina.
El dissabte 8 de juny a la tarda, al Paranimf de la Universitat de Cervera tindrem l’ocasió d’escoltar Rinaldo Alessandrini i el seu Concerto Italiano en una versió magistral del Llibre IV de Madrigals de Monteverdi, posada en paral·lel a les creacions de cacau i xocolata d’AyaCacao, Eixarcolant i Casa Dalmases. El mestre italià farà parada a Espurnes —fent-hi també activitat social i educativa per a diversos col·lectius de La Segarra i l’Urgell— abans que al cap de dos dies actuï amb el mateix programa al Gran Teatre del Liceu de Barcelona.
El festival posarà el seu punt final a l’indret geogràficament més elevat de tots els llocs on haurà actuat, en una acció marcadament aliniada amb la narrativa ascensional del relat d’enguany. Serà a Sant Miquel de Castelltallat on la mundialment reconeguda soprano Núria Rial es posarà al capdavant d’àries de J.S. Bach i del seu cercle proper (Erlebach, Graupner, etc.). Serà al costat de Vespres d’Arnadí —una formació habitual a Espurnes— que, sota la direcció de Dani Espasa, afrontarà aquest nou repertori incentivat pel festival, del qual es preveu la gravació d’un disc. A la sortida, la dolçor de les creacions de la pastisseria Flor de Neu de Sant Joan de Vilatorrada (municipi on Núria Rial va fer els seus primers passos amb la música) es maridaran amb els vins de Celler Collbaix - El Molí, en una proposta cromàticament alineada amb el recorregut del festival.
Les entrades pel concert a Castelltallat amb Núria Rial i Vespres d’Arnadí estan exhaurides. Pels altres tres concerts es poden comprar anticipades a www.espurnesbarroques.cat o a taquilla, si en queden, des de 30 minuts abans dels concerts.
torna