Dijous, 23 de maig 2019

Tres estrenes en el segon cap de setmana d’Espurnes Barroques, el 25 i 26 de maig de 2019

En el seu segon cap de setmana, el Festival Espurnes Barroques arriba al Solsonès amb tres estrenes, una de les quals és un espectacle orientat al públic infantil. En totes tres produccions, el Festival ha tingut un paper important a l’hora de configurar-les, propiciant la confecció de programes nous o la col·laboració inèdita entre artistes. I ho fa amb artistes de primer nivell, amb compromisos internacionals. És el cas de l’Ensemble Méridien amb la soprano Maria Hinojosa, que tres dies després de la seva presència al festival estrenarà el Requiem de Palomar a Bogotá. O de l’organista Juan de la Rubia, que fa escala a Espurnes pocs dies abans de debutar al Japó.

Pel nivell dels intèrprets d’aquest cap de setmana, i veient els compromisos internacionals de les seves agendes, es pot afirmar sense dubtes que Espurnes Barroques no és un festival local, sinó que presenta una programació d’un nivell absolutament equiparable a la que es pot trobar en cicles consolidats de qualsevol ciutat europea. Però amb una peculiaritat que el fa únic: i és que tota la programació d’Espurnes pivota al voltant del barroc, oferint música barroca, en entorn barroc i amb gastronomia barroca. És a dir, contextualitzant l’experiència de l’escolta en el seu marc històric, fent-hi participar tots els sentits, i proposant un ritme slow, extrametropolità, a poc més d’una hora de Barcelona.

Dues estrenes al Miracle

A 2/4 de 12 del matí, a la part inacabada de l’església del Miracle (al municipi de Riner) es podrà escoltar l’Ensemble Méridien, que interpretarà dues trio sonates de Vivaldi i Händel. Se’ls unirà la soprano Maria Hinojosa per abordar dues cantates de temàtica amorosa com són Guardati, o core d’Agostino Steffani i l’extraordinària Dietro l’orme fugaci de Georg Friedrich Händel, en un programa inèdit. La matinal acabarà amb un tast de vins, mel i formatges, a càrrec del Celler Un Pam de Terra i de la Formatgeria del Miracle.

Després de tenir la possibilitat de tastar el Menú Barroc del Restaurant El Miracle i de visitar l’Espai Barroc de la Casa Gran, les activitats de la tarda començaran a 2/4 de 6. A l’orgue renaixentista del santuari, Juan de la Rubia (organista titular de la Sagrada Família), oferirà un recital de música ibèrica i música germànica centrat en la dansa del passacaglia. Però no es tracta d’un concert habitual d’orgue, sinó que per primera vegada Juan de la Rubia posarà música a un espectacle de dansa contemporània. I serà també la primera vegada que a dins del Santuari del Miracle s’hi pugui gaudir d’un espectacle de dansa. Ideat per la coreògrafa Magdalena Garzon, que porta prop de 20 anys treballant en l’àmbit de la dansa contemporània i en projectes socials, l’espectacle comptarà amb la participació de tres ballarines que interactuaran amb la música, amb l’espai i amb el moviment esculpit al retaule de Carles Morató, que és el més gran i exuberant de Catalunya. A la sortida es podrà tastar la ratafia del Miracle, elaborada pel xef Manel Casanovas seguint una recepta ancestral.

Barroc amb ulls d’infant

A banda de la contesa electoral, el diumenge 26 de maig a 2/4 de 12 del matí hi ha una cita amb la música barroca. A Solsona, a la Plaça Ramon Llumà, davant de la casa on va viure Carles Morató (l’escultor del retaule del Miracle), es podrà gaudir d’un espectacle infantil, amb el mecanisme de taquilla inversa. I és que el festival, a banda de propostes artístiques d’alt nivell, també té la voluntat clara d’iniciar el públic en la música del barroc, sense que cap condicionant econòmic en limiti l’assistència.

Danses i tonades al pagès barroc és el títol amb què l’Acadèmia 1750 es presenta a Solsona, amb una proposta confeccionada conjuntament amb el Festival pensada per a nens de 4 a 12 anys. Al llarg d’una hora, un actor, dos músics i una pedagoga faran participar els infants en un muntatge que els portarà a descobrir la música que podia haver sonat en una casa de pagès del Solsonès de fa tres segles. Un espectacle dolç, dinàmic, en el qual els nens tocaran i ballaran, i que acabarà amb una llaminadura barroca de xocolata (un producte barroc) feta per l’Iu de Cal Camps.


Atès el poc aforament dels espais, i per tal de gaudir dels descomptes de tot el cicle, es recomana treure les entrades o reserves anticipades a www.espurnesbarroques.cat.

torna