Església i Altar dels Colls

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT LLORENÇ DE MORUNYS
Situada al centre de la població, aquesta església va ser declarada monument historicoartístic l’any 1976. Data del segle XI i es tracta d’un temple basilical de tres naus separades per pilars de planta en forma de creu, de pedra, coberta amb volta de canó la central i d’aresta les dues laterals. La llargada és de 25 m per 15 m d’amplada i 15 m d’alçada en el centre de la nau principal. L’absis central guarda en la part inferior restes de pintures murals de finals del segle XIII i principis del XIV.

ALTAR DELS COLLS
La capella de la Mare de Déu dels Colls, situada a l’Església de Sant Llorenç de Morunys, és una de les obres més representatives del barroc català. Fou obrada entre els anys 1773 i 1784 per l’escultor de Folgueroles, Josep Pujol i Juhí, i l’estil correspon a un barroc tardà ja molt carregat.
És molt destacable la cúpula, però en general, tot el conjunt expressa la gran capacitat compositiva i escènica de l’escultor, enaltida amb l’excel·lent daurat i pintat que fou realitzat entre el 1784 i 1789 per Ramon Moliner.
Tots els temes esculpits són dedicats a la Verge dels Colls: el Magnificat al gran plafó de la dreta, la Salve a la cúpula i les Lletanies als pilars. La capella té un cambril amb la imatge refeta de la Verge, la base de la qual quedà afectada el 1936.
La capella fou sufragada per la confraria dels Colls, una congregació laïcal d’origen medieval molt influent en la història de la vila.

torna enrere