Sant Pere de Madrona

Madrona és una entitat de població del municipi de Pinell de Solsonès. En un turó hi trobem un espai monumental amb les ruïnes de dos edificis: un castell i l’antiga església romànica llombarda de Sant Pere de Madrona.
En el darrer terç del segle XVIII es va construir, en un altre turó no gaire lluny, una nova església parroquial molt més gran i espaiosa, feta en temps de prosperitat i d’augment de població.

L’església barroca de Sant Pere de Madrona fou aixecada entre el 1771 i el 1776 pel mestre Jaume Fornell, de Tentellatge, i es caracteritza per una arquitectura molt remarcable. Ja a la façana s’hi pot observar el coronament curvilini, característic del barroc català del XVIII. Pel que fa a l’interior, l’estructura de l’espai recorda els temples jesuïtes com la de la Cova de Sant Ignasi de Manresa: una nau central articulada amb pilastres que sostenen un entaulament i està flanquejada per capelles laterals damunt els quals hi ha una sèrie de tribunes/balcons que li confereixen un aire profà. A la conca absidal hi ha una gran petxina que sembla irradia del cim del retaule major.
L’altar barroc, de la primeria del XVIII, que hi havia en l’antic temple de Sant Pere fou fragmentat en tres parts i traslladat a la nova església. L’interior del temple està decorat amb policromia i amb una representació dels dotze apòstols.

torna enrere