Santa Magdalena de Vergós Guerrejat

Al capdamunt d’un turó, a la ribera del riu Sió i força a prop del seu naixement, hi trobem el castell i l’església de Santa Magdalena de Vergós Guerrejat. Aquest poble, d’una trentena d’habitants, és part del municipi d’Estaràs, veí de la capital de comarca: Cervera.

Si bé hi ha notícies d’una església i un castell al segle XI, edificats per lògica de control territorial en una zona fronterera de l’autoanomenada “reconquesta”, l’actual edifici data dels segles XVII i XVIII, quan els Meca, senyors del lloc, manaren també de construir-hi l’església de Santa Magdalena. Des de les dependències del castell, els senyors podien assistir a missa, la qual cosa explica la presència de balconades a cantó i cantó de la nau central, just sobre la mitja dotzena de capelles laterals.

L’església, inaugurada el 1720, està presidida per un retaule barroc no pas esculpit sinó pintat amb la tècnica del trompe l’oeil, un recurs que permetia abaratir els costos d’una obra en fusta, molt probablement inassumible per a uns senyors de la baixa noblesa de principi del segle XVIII.

Davant del castell i de l’església, la plaça és un mirador esplèndid (sense trompe l’oeil de cap mena) sobre els camps de la Segarra.

torna enrere