Friday, 10 may 2024

Aquest cap de setmana comença la setena edició del festival Espurnes Barroques amb concerts a l’Anoia, Bages i Solsonès

Una instal·lació a Solsona i un concert inaugural a La Pobla de Claramunt marcaran el tret de sortida del festival, que s’allargarà fins el 9 de juny

El festival Espurnes Barroques, que combina música, patrimoni i gastronomia en enclavaments barrocs de la Catalunya Central, arriba a la setena edició amb una vintena de propostes que s’articulen al voltant del lema goig/dolor/glòria. En paral·lel als concerts, més d’una cinquantena d’accions socials i educatives aproparan la música a diversos col·lectius de les sis comarques a on enguany arriba el festival.

Aquest primer cap de setmana, 11 i 12 de maig, s’articula al voltant de la noció de Goig, desplegant propostes al voltant del cicle nadalenc (propi dels misteris de goig del rosari). El tret de sortida serà a Solsona, coincidint amb la Fira de Sant Isidre. El dissabte 11 de maig a les 10.30h al Consell Comarcal del Solsonès hi haurà una xerrada amb els poetes Felipe Cussen i Víctor Sunyol i, a les 11.30h es podrà gaudir de la instal·lació i performance poètica Misteri de Llum, feta per tots dos en col·laboració amb prop de 150 infants de les escoles de primària de Solsona. La instal·lació sonora i visual compta amb la participació de la dissenyadora Sofía Garrido i de l’artista Jordi Enrich, a través d’Iglú de Vent, ja que part d’aquesta acció té lloc a dins d’un globus aerostàtic reciclat que s’ubicarà a la plaça del Consell Comarcal.

El concert inaugural del festival, però, serà a les 7 de la tarda del mateix dissabte 11 de maig a l’església de Santa Maria de La Pobla de Claramunt (Anoia), on es conserva un singular retaule barroc i una extraordinària Mare de Déu de la llet del segle XIII. El concert anirà a càrrec de Cantoría, un dels conjunts de música antiga amb més projecció internacional de tot l’estat espanyol. La desena de músics del grup, estrenaran un programa en el qual sonaran per primer cop en temps moderns algunes partitures recentment recuperades de l’olotí José de San Juan. El programa, titulat Ensalades i vilancets, està compost per peces festives que ens faran viatjar del segle XIII al segle XVIII. La dimensió lúdica del concert està assegurada, amb una música fresca i imaginativa, de la qual Cantoría és un dels màxims especialistes a nivell mundial. El concert, tal com és propi d’Espurnes, comptarà amb explicació patrimonial i amb un tast gastronòmic llaminer.

L’endemà diumenge , a les 11.30h, al Santuari de Coaner (Sant Mateu de Bages, que enguany celebra el mil·lenari), el grup Anacronía ens portarà música de caire juvenil, amb obres de joventut de Mozart, Bach i Haydn. Amb el concurs de la soprano Rita Morais interpretaran les cantates Ich habe genug de J.S. Bach i _Die Fruhling _de C.P.E. Bach.

A les 2 del migdia, al Celler Fargas Fargas de Salelles, les activitats continuaran amb un dinar i tast entre vinyes, on es podran degustar cinc vins sota el guiatge de Quim Fargas, propietari i enòleg de la finca. L’àpat anirà acompanyat de música, amb obres de Barbara Strozzi servides pel grup Le nuove musiche, que actua en col·laboració amb l’ESMUC. En aquest cas, és imprescindible la reserva anticipada d’entrada.

Acabat el dinar, a les 6 de la tarda, a davant del retaule del Roser de Salelles (Sant Salvador de Guardiola) i com a cloenda de la Festa Major del Roser de maig, tindrà lloc l’estrena d’una de les tres produccions pròpies del festival relacionades amb les Sonates del Rosari de H.I.F. von Biber. En aquesta ocasió, el violinista Ignacio Ramal, acompanyat a l’orgue per Juan de la Rubia, interpretarà les Sonates del Rosari que fan referència al goig. Aquestes, entraran en diàleg amb el cantu a cuncordu, expressió festiva d’un cant tradicional polifònic de Sardenya, interpretat pel Cuncordu Codronzanesu, una formació que arriba al festival en col·laboració amb el Museu de la Música de Barcelona.

Les entrades es poden comprar anticipadament fins una hora abans dels concerts i a taquilla des de mitja hora abans, excepte el dinar, que cal reservar amb antel·lació. Les entrades tenen un cost de 20€ (+3€ a taquilla) i el dinar de 28€.

Entrades, més informació, abonaments i descomptes a www.espurnesbarroques.cat

go back