El Festival Espurnes Barroques arriba a la seva cinquena edició programant 23 activitats (2+3 = 5è aniversari) distribuïdes de la següent manera: 20 concerts, 1 conferència, 1 acte d’homenatge i 1 exposició. L’activitat principal es desenvoluparà, com és costum, en quatre caps de setmana entre el 13 de maig i el 12 de juny, si bé el tret de sortida extraodinari d’enguany serà una producció d’encàrrec a Jordi Savall sobre la figura d’Ignasi de Loiola, que s’estrenarà el 3 d’abril a la Basílica de La Seu de Manresa dins els actes de Manresa 2022, en commemoració de la seva estada a la ciutat fa 500 anys.
Sota el lema Llum Barroca, el festival recorrerà dinou municipis de les comarques del Solsonès, el Bages, la Segarra i l’Anoia que han preservat un important llegat barroc. Després d’una primera experiència exitosa a Esparreguera en l’edició passada sortint del seu territori natural, el festival farà per primer cop una actuació a la ciutat de Barcelona. A banda de Barcelona, aquest 2022 el festival incorpora cinc municipis més: La Coma i la Pedra, Pinell de Solsonès, Fonollosa, Sant Guim de Freixenet i Igualada. Amb la incorporació d’Igualada (l’any que ostenta la Capitalitat Cultural), el festival actuarà a les quatre capitals de comarca. La resta de municipis on s’actuarà són: Manresa, Solsona, Sant Mateu de Bages, Sant Martí Sesgueioles, Cardona, Riner, Sant Llorenç, Súria, Guissona, Sant Guim de Freixenet, Pujalt, Torà, Estaràs i Cervera.
A través de propostes culturals de primer ordre, el festival vol contribuir a la promoció turística i econòmica dels municipis que en formen part, situant-los en l’imaginari del barroc de Catalunya. Per això, des del primer any, el festival actua en indrets emblemàtics (si bé sovint desconeguts) de la Catalunya Central que han preservat un llegat barroc extraordinari tant a nivell quantitatiu com qualitatiu. La majoria d’aquests municipis són de petites dimensions, i estan repartits administrativament en dues províncies (Lleida i Barcelona), dos bisbats (Vic i Solsona) i quatre comarques (Solsonès, Segarra, Anoia i Bages), si bé enguany es fa també un concert a l’església dels Jesuïtes de Casp, de Barcelona.
El programa d’activitats està pensat no sols perquè el públic local pugui gaudir de propostes musicals de qualitat a un preu molt assequible (amb concerts a 15 i 18€), sinó perquè el públic de la resta de Catalunya i de territoris veïns s’acosti a la Catalunya Central a gaudir d’un cap de setmana complet d’activitat barroca, amb el consegüent incentiu turístic i econòmic que això suposa. Les dates escollides, a final de primavera, amb el bon temps manifest, permeten acostar-se a un paisatge pletòric, en un moment on el verd dels camps està a punt de canviar de color cap al daurat dels retaules. La descoberta patrimonial i paisatgística va sempre associada a un tast gastronòmic, ja que el festival pretén promocionar també la tasca dels productors del territori que actuen amb criteris de sostenibilitat i respecte mediambiental. Els tastos compten amb l’assessorament del xef Jaume Biarnés, especialista en cuina històrica i amb profunds coneixements musicals, patró de la Fundació Espurnes Barroques.
El 2022 se celebra el 500 aniversari de l’estada d’Ignasi de Loiola a Manresa. Els 11 mesos que passà a la ciutat foren nuclears per a la seva biografia: hi visqué una profunda transformació personal —marcada per “l’experiència del Cardener”— i en sorgiren els Exercicis Espirituals. La 5a. edició del Festival Espurnes Barroques no podia passar per alt aquest aniversari. I és per això que les 22+1 propostes que Espurnes Barroques presenta aquest 2022 fan honor a aquesta efemèride, amb una programació vinculada temàticament tant a Manresa com a Sant Ignasi.
El lema de la 5a edició d’aquest festival que agermana música, patrimoni i gastronomia és “Llum barroca”, en una doble accepció. D’una banda, el lema fa referència a Manresa com la ciutat on se celebra la festivitat de la Misteriosa Llum. De l’altra, el lema s’emmiralla en el sol radiant que la Companyia de Jesús té com a estendard. Així mateix, el lema és una proclama decidida per transitar de la foscor dels dos últims anys cap a una lluminositat càlida, alliberadora i persistent.
Malgrat que el Barroc és l’època del clarobscur, del trompe-l’oeil i del tenebrisme, la programació transita temàticament de la foscor cap a la llum. Tot i reconèixer tant la part de llum que palpita en la foscor com la part de foscor que habita en la llum, la programació augmenta progressivament en intensitat lumínica, en unes propostes que —d’un cap de setmana a l’altre— anirant esdevenint cada cop més lluminoses.
Tot i que el festival començarà pròpiament el divendres 13 de maig i s’estendrà fins el diumenge 12 de juny, el diumenge 3 d’abril a la tarda, a la basílica de La Seu de Manresa, Jordi Savall donarà el tret de sortida de la programació amb un concert específicament dedicat a Sant Ignasi de Loiola, en un encàrrec que el festival ha rebut del projecte Manresa 2022, que n’assumeix la coproducció. Al capdavant de la vintena d’intèrprets de la Capella Reial de Catalunya i Hespèrion XXI, el Mestre Jordi Savall farà un recorregut musical per la vida del sant.
Seguint aquesta estela, al llarg dels quatre caps de setmana del festival, els diumenges a la tarda es reserven per a quatre propostes directament vinculades a la figura de Sant Ignasi, que es duran a terme en quatre enclavaments ignasians:
Així, les dues primeres produccions de diumenge tarda seran al voltant de la figura de Sant Ignasi, mentre que les dels dos últims caps de setmana versaran sobre l’expansió de les missions jesuítiques a occident (Bolívia) i a orient (Japó), en una progressió que també respon al lema del festival, Llum barroca.
En aquests concerts de diumenge a la tarda, el lema del festival tindrà una traslació gastronòmica, amb una progressió de cerveses: d’una cervesa negra al primer concert, a una cervesa clara en l’últim, passant per una cervesa torrada i una pale ale. Totes elles són elaborades per dues cerveseres artesanes del territori, una d’elles amb dimensió social (Casa Dalmases) i l’altra, la més reconeguda internacionalment de tot Catalunya (Cerveses La Pirata).
És amb Cerveses La Pirata, de Súria, que el festival treurà al mercat la seva cervesa, feta amb productes 100% del territori i que es presentarà públicament al concert de Jordi Savall a Manresa. La base —com no podia ser d’altra manera— en serà l’aigua del Cardener, el riu on Ignasi va tenir una experiència vital absolutament transformadora.
El 2022 es consolida la tendència iniciada el 2021 en la programació de grups nombrosos, si bé es retorna també a propostes de format solista i cambrístic. El 2022 continuem aprofundint en allò que és ADN del festival:
A més, és el primer any en què s’aposta per fer coproduccions i sumar forces amb altres festivals i entitats (Festival Tiana Antica, el Festival Bachcelona, teatre La Puntual…). I és també el primer any en què es té capacitat per acollir produccions internacionals (Portugal, Bolívia i també Canàries), a la vegada que es pretén internacionalitzar algunes de les propostes generades en el marc del festival.
L’altra gran novetat del 2022 és que el festival Espurnes Barroques 2022 actuarà sota la figura legal d’una Fundació, constituïda el 7 de maig de 2021 i integrada pel següent patronat: Pere Fons (president), Jaume Badia, Jaume Biarnés, Maria Garganté, Raül Garrigasait, Assumpció Malagarriga, Valentí Oviedo i David Sanclimens (secretari no patró).
El programa general, així com els respectius programes de mà i tota la informació de cada concert es pot consultar a la web www.espurnesbarroques.cat.
Enguany s’han elaborat 4 abonaments: El camí d’Ignasi (4 concerts), Segarra (4 concerts), Cardener (3 concerts) i un darrer abonament exclusiu per als Amics del Festival, que poden escollir el seu paquet a partir de 4 concerts amb un descompte del 15%.
Els abonaments i les entrades estaran a la venda a partir del dijous 17 de febrer a les 11 del matí a la web del festival.
go back