Després de tres intensos caps de setmana, aquest 16 i 17 de juny el Festival Espurnes Barroques tanca la seva primera edició, amb activitats a Solsona i al Santuari del Miracle.
Tot i que Solsona no pertany al Territori Barroc (que és format per una taca de municipis contigus en el mapa), fent honor al seu nom, les Espurnes “salten” en el seu darrer cap de setmana a la capital del Solsonès, que també és la seu del bisbat de la majoria de les esglésies on s’han dut a terme els concerts i les visites.
El cap de setmana s’enceta el dissabte 16 de juny, a les 11h., amb una ruta per la Solsona barroca, en col·laboració amb l’entitat Solsona Experience. Partint del Portal del Pont, es farà parada a la Casa Morató, al carrer Llobera, a la Catedral, a la plaça del Bisbe i al Pou de gel. Serà en aquest monument documentat al segle XVII i de sonoritat molt particular, on el violí de Francesco Nitti (que actua al festival en conveni amb l’Escola Superior de Música de Catalunya) delectarà els assistents amb moviments esparsos de les Sonates i Partites de J. S. Bach. A la sortida, a la plaça del Bisbe (davant de les façanes barroques de la Catedral i del Palau Episcopal) serà el torn de la gastronomia: el xef Roger Vilaginés, del restaurant La Mare de la Font, haurà preparat tres tapes barroques, que es podran degustar acompanyades de vi de Can Serra dels Exibis, de la DO Pla de Bages.
A la tarda, a les 17h., continua la ruta barroca, però en aquest cas al “Quarto dels Gegants”. En aquesta casa del casc antic de Solsona, on es guarden els gegants i improperis de la ciutat (que daten d’època barroca), Xavier Puertas i Roger Azcona, en col·laboració amb els Geganters de Solsona, oferiran el taller infantil (també apte per a adults) titulat “Instruments gegants al quarto dels gegants ”. Azcona és professor al Conservatori Municipal de Música de Barcelona; i Puertas ho és al de Cervera, a més de ser component habitual de les diverses formacions de Jordi Savall. Després, a les 18.30h. els mateixos intèrprets oferiran un concert davant de l’altar barroc de la capella de la Mercè de la Catedral de Solsona, on exploraran el repertori per a baixos, en un concert produït expressament per al festival, atès que fou durant el barroc quan el baix continu tingué el seu apogeu.
L’endemà diumenge 17 de juny a les 11.30h. del matí el festival torna al Santuari del Miracle, on va començar el dissabte 26 de maig. Aquest cop, l’entorn escollit és el claustre del monestir, on es produirà una conversa singular entre Xavier Chavarria (musicòleg i locutor de Catalunya Música), Manel Casanovas (xef del Restaurant El Miracle) i els músics Dani Espasa (clave), Farran Sylvan James (violí) i Oriol Aymat (violoncel), que faran un viatge per la gastronomia i per la música de l’Europa del Barroc. Obres de Cabanilles, Rameau, Telemann, Corelli, Rabassa… seran el coixí musical a les explicacions i anècdotes de la cuina barroca de Catalunya, França, Itàlia i Alemanya. En acabar el diàleg-concert, hi haurà una petita degustació d’alguns dels plats dels què s’hauran parlat, maridats amb dos vins del Celler Grau i Grau, de la DO Pla de Bages.
Després d’un dinar barroc opcional al Restaurant El Miracle, les activitats prosseguiran a les 17.30h. a dins l’església d’El Miracle. Després d’una introducció al Santuari, a la seva història i a la iconografia del seu retaule, tindrà lloc el concert de cloenda del festival, a càrrec del Cor de Cambra Francesc Valls, dirigit per Pere Lluís Biosca. Aquest cor (un dels de major qualitat de tot Espanya i que enguany celebra el seu 15è aniversari), interpretarà l’Ofici de completes per a la festivitat de Sant Jordi de Joan Pau Pujol, una obra encarregada per la Generalitat l’any 1614 i que es va reestrenar el passat 23 d’abril a la Catedral de Barcelona, on el Cor Francesc Valls té la seva seu.
Aquest serà el punt final d’un festival que en 8 dies haurà programat 13 concerts (un d’ells una producció operística de petit format), 7 refrigeris barrocs, 6 àpats històrics, 3 tallers, 2 conferències-diàleg i visites als diversos espais. Atesa la bona acollida del festival, ja s’està treballant en la propera edició, alhora que s’avança en la creació de la marca Territori Barroc, que està cridada a ser un referent cultural i turístic del país.
go back