Wednesday, 30 may 2018

El Festival Espurnes Barroques comença amb un bon nivell de participació i un alt nivell de qualitat

La primera edició del Festival Espurnes Barroques va començar el passat cap de setmana del 26 i 27 de maig amb un bon nivell de participació i una alta qualitat dels concerts i altres activitats realitzades als municipis de Riner (el Solsonès), Pujalt (l’Anoia), Estaràs (la Segarra) i Sant Ramon (la Segarra). La programació del Festival continuarà durant els propers tres caps de setmana a diferents municipis d’aquestes comarques i del Bages.

La inauguració oficial del Festival Espurnes Barroques va tenir lloc dissabte 26 de maig a l’Ajuntament de Riner, amb la presència de diferents responsables institucionals que van destacar la importància d’aquesta iniciativa que es desenvolupa a nou municipis de les quatre comarques esmentades per dinamitzar aquest territori i donar a conèixer el seu importantíssim patrimoni barroc.

En el transcurs de l’acte inaugural es van poder escoltar les paraules del conseller de Cultura de la Generalitat, Lluís Puig, que va felicitar els organitzadors del Festival “per aquestes Espurnes que volen dir tantes coses diferents, però que s’entenen a la perfecció”. El conseller Puig també va manifestar que les iniciatives que neixen en moments que, com els actuals, són de “profund trasbals democràtic, polític, social i econòmic”, poden arribar a tenir “més profunditat” i transcendència a nivell territorial i col·lectiu.

L’alcalde de Riner, Joan Solà, va manifestar el desig que aquesta primera edició sigui “l’inici d’un gran projecte i d’un gran festival”. Per la seva banda, el director dels Serveis Territorials del Departament de Cultura a la Catalunya Central, Lluís Cerarols, també es va congratular pel naixement del Festival.

La primera activitat del Festival Espurnes Barroques va ser una conferència de l’estudiós osonenc Joan Vilamala sobre el barroc català i la nissaga dels Pujol, família d’escultors que van realitzar importants retaules d’aquest estil entre els segles XVII i XIX. Joan Vilamala va parlar dels retaules barrocs com un exemple d’”art total” que hauria de ser més conegut pels seus valors plàstics i per la seva importància a la Catalunya central.

La primera actuació musical del Festival va anar a càrrec del Conjunt Atria, amb un programa que basculava al voltant de G.Ph. Telemann, amb obres d’aquest autor i d’altres de G.F. Händel, J.S. Bach i Ch. Graupner. El concert tingué lloc a la part inacabada de l’Església del Miracle (Riner), un escenari on no s’havia fet mai cap concert però que es va mostrar com un entorn molt adient per la seva acústica i la llibertat de moviments que oferia al públic. Acte seguit, els assistents al concert van poder gaudir d’un petit refrigeri barroc, amb opció de complementar-lo amb un dinar.

El mateix dissabte 26 de maig, Guillermo Turina (violoncel) i Eva del Campo (clave) van oferir un concert a l’Església de la Puríssima Concepció de Pujalt, amb obres de J.B. de Boismortier, A. Martín i Coll, D. Gabrielli, A. Vivaldi, P. Vidal i J.B. Barrière. Abans del concert es va fer una recreació històrica, i posteriorment un sopar popular.

El programa del diumenge 27 de maig es va obrir amb un concert del grup de música antiga Euskal Barrokensemble a l’Església de Santa Magdalena de Vergós Guerrejat (Estaràs), complementat amb una visita a càrrec de la historiadora Montserrat Coberó, i d’un tast de formatges i de vins de qualitat, activitat que va propiciar la conversa entre músics i públic.

El mateix dia a la tarda, el Santuari de Sant Ramon, en el municipi del mateix nom, va acollir un concert d’una orquestra de joves talents alemanys d’edats compreses majoritàriament entre 14 i 18 anys. Dirigida pel reconegut violinista i pedagog Gerd-Uwe Klein, la Landesjugendbarockorchester Baden Württemberg va fer un programa amb obres d’A. Vivaldi, G.F. Händel, J.Ch. Pepusch, Ch. Graupner i H. Purcell. Per acabar el concert, els membres d’Euskal Barrokensemble van interpretar un parell de peces i es van unir a un treball d’improvisació sobre baixos de xacona i passacaglia a la plantilla de l’orquestra, amb un final de festa festiu i exuberant.

L’assistència mitjana als concerts d’aquest primer cap de setmana del Festival Espurnes Barroques ha estat d’una vuitantena de persones. Es calcula que pels diversos actes del festival hi han passat prop de 500 persones.

Activitats del proper cap de setmana (dissabte 2 i diumenge 3 de juny)

El proper cap de setmana també és ple d’experiències selectes i exclusives amb atractiu per als amants de la música, de la dansa, del vi i de la gastronomia.

El programa del dissabte 2 de juny començarà amb una visita al poble de Prades de la Molsosa, amb una església que conserva tres retaules. A continuació es pujarà a l’Església Vella de la Molsosa, on ens esperen música, vistes esplèndides i històries sobre tempestes i exorcismes. Posteriorment s’oferirà un arròs de pagès com a paradigma de cuina tradicional de reaprofitament i es donarà pas a un taller de dansa barroca amb música en directe, conduït per Jaime Puente, activitats per a les quals es recomana reservar. Després d’un berenar a base de coca i xocolata, els membres de La Sonorosa oferiran un concert escenificat que la crítica especialitzada ha titllat de modèlic.

El diumenge 3 de juny serà el dia gourmet per excel·lència del Festival. A Les Casas de Matamargó (masia documentada ja el 1280, amb vint estances museïtzades), s’hi farà un recorregut amb cata de quatre vins dels cellers Fargas-Fargas i Sanmartí. Després hi haurà un dinar barroc ecològic i un cafè-tertúlia amb els músics de Vespres d’Arnadí i Marta Infante, que a les 17.30 h oferiran un concert a l’Església de Sant Pere de Matamargó. L’experiència gastronòmica està limitada a 40 persones, i el concert té un aforament màxim de 120, per la qual cosa també es recomana reservar. En sortir del concert, serà el moment de degustar un arnadí que propiciarà la conversa amb els músics.

go back