Wednesday, 31 may 2023

El naixement de l’Orquestra del Miracle i la figura del Rector de Vallfogona obriran el tercer cap de setmana del Festival Espurnes Barroques

Espurnes Barroques impulsa la creació d’una orquestra amb vocació internacional, amb seu al Santuari del Miracle i sota la direcció de l’organista Juan de la Rubia.

El diumenge 4 de juny el festival programa al matí un “musical barroc”, Dindirindín! a Cervera i, a la tarda, una producció pròpia amb l’Acadèmia 1750 i l’Institut del Teatre

L’Orquestra del Miracle: una formació única per un indret únic

El tercer cap de setmana, Espurnes Barroques se centra en els brots, en néixer i renéixer; la màxima expressió d’aquest concepte serà la presentació de l’Orquestra del Miracle, un conjunt impulsat per la Fundació Espurnes Barroques i que encapçalarà l’organista i director Juan de la Rubia. La presentació –en format de taula rodona conduïda per Joan Vives– tindrà lloc el dissabte 3 de juny a les 6 de la tarda a l’Ermita de Sant Gabriel de Riner, al Solsonès (al mateix Santuari del Miracle). Explicaran els detalls de la creació i objectius de l’Orquestra del Miracle el director de la fundació Espurnes Barroques, Josep Barcons; el director de l’Orquestra del Miracle, Juan de la Rubia; la directora artística del Palau de la Música, Mercedes Conde i l’artista creadora d’una obra plàstica especial per l’efemèrida, Marta Ricart.

L’Orquestra del Miracle, impulsada per Espurnes Barroques, tindrà com a pilars tres eixos fonamentals: d’una banda neix amb una clara vocació internacional. De l’altra, els músics –joves artistes de gran talent– faran els assajos a l’entorn privilegiat del Santuari del Miracle, seu de l’orquestra, i viuran allà en règim de convivència per crear un clima musical i humà propi i únic. A més, el repertori de l’Orquestra del Miracle sempre tindrà alguna part de recuperació patrimonial o oferirà peces de l’àmbit ibèric o català. I per acabar de posar la cirereta al pastís, cada concert tindrà un artista que crearà una proposta que vinculi l'orquestra amb el públic. En el debut de l’Orquestra, la lloberenca Marta Ricart serà l’encarregada de plasmar plàsticament el projecte musical, amb l’obra mural “El so als ulls’”.

El concert inaugural de la nova orquestra serà el mateix dissabte 3 de juny a dos quarts de vuit del vespre a l’església del Santuari del Miracle. Després de quatre dies de convivència al Miracle, la formació sonarà per primer cop en públic. La producció d’estrena de l’Orquestra del Miracle farà un recorregut pels diversos estils de barroc europeu (J.S. Bach, A. Vivaldi, G. F. Händel…), amb voluntat de contribuir també a la difusió musical del patrimoni propi amb una obra de Francesc Valls que l’editor i musicòleg Bernat Cabré ha contribuït a la seva recuperació. El concert comptarà amb la veu de la soprano Marta Mathéu que serà la padrina de la nova formació. Després del concert es brindarà amb cava d’Un Pam de Terra i es podrà tastar la neula de l’Orquestra, ideada per l’ocasió i elaborada per l’obrador social El Rosal, de l’Associació Alba.

El dia abans, divendres un homenatge al Rector de Vallfogona, el gran poeta del barroc català

Donat que aquest 2023 es commemora l’Any Rector de Vallfogona, Espurnes Barroques no podia oblidar-se del gran poeta barroc i ha produït, a Vallfogona de Riucorb, a l’antiga Segarra històrica, un espectacle per recordar la vida i obra de Francesc Vicent Garcia. Així doncs, divendres 2 de juny a 2/4 de 9 del vespre s’oferirà un divertit concert-espectacle a càrrec de Tañer i ideat per Josep Pedrals, poeta i comissari de l’Any Rector; Marc Angelet, dramaturg i Josep Barcons, director artístic del festival. A “Les músiques del Rector” els tres músics de Tañer i el mateix Josep Pedrals encarnant la figura de l’escolanet, ens obriran la caixa dels trons de la Capella de Santa Bàrbara promoguda pel rector, en un espectacle transgressor que no deixarà indiferent a ningú. Com es habitual, clourem la vetllada amb un tast de productes, aquest cop vinculats a l’obra del Rector i elaborats per restauradors de Vallfogona.

Barbershop, un musical i una orquestra, dansa i art plàstic per arrodonir el cap de setmana

Entre l’homenatge al Rector de Vallfogona i la presentació de l’Orquestra del Miracle el festival ha programat una proposta ben diferent a Sant Miquel de Castelltallat (Sant Mateu de Bages) pel dissabte 3 de juny a les 11:30: Bachbershop. Metropolitan Union, un quartet vocal masculí que fa pocs mesos va guanyar la medalla d’or al concurs estatal de barbershop passarà grans obres del barroc pel sedàs de la música vocal a cappella, característica de la dècada del 1940 a Estats Units. Ens oferiran un viatge que ens portarà de Bach a Paul McCartney passant per Maroon5 acompanyats, en algun moment, pel contrabaixista Manolo Germán i productes del Restaurant Casal de Castelltallat, Porc de Palou i Els Tractets.

El diumenge 4 de juny el festival començarà a Cervera a les 11:30h amb “Dindirindín! Una follia musical”, un espectacle ideat per la companyia de teatre i música Notte e Giorno, multidisciplinar i pensat per a tots els públics: el teatre musical del Renaixement i Barroc! Quatre solistes vocals, tres instrumentistes i una actriu exploraran el boig llenguatge teatral de la Commedia dell’Arte, la música antiga i la filosofia humanista d’Erasme de Rotterdam començant al Tap Room de Casa Dalmases prenent una cervesa i acabant a l’Auditori municipal. Una proposta divertida que, a més, ens vol fer reflexionar sobre l’oportunitat històrica que tenim avui de fer servir les noves tecnologies (TIC) per a l’alliberament de les consciències i de la societat com, a l’època ho va fer la impremta.

El diumenge 4, a les 6 de la tarda, a l’Obra de Fluvià de Guissona, Espurnes Barroques proposa la quarta producció pròpia del cap de setmana, ideada amb l’Acadèmia 1750, el conservatori de dansa de l’Institut del Teatre de Barcelona i l’Associació Alba. L’Acadèmia 1750 i el seu nou director Gilles Colliard, interpretaran un repertori majoritàriament francès sota el títol “Les caractères de la danse”, unes melodies que portaran a què les alumnes de 5è del Conservatori de dansa de l’Institut del Teatre hi aportin la coreografia i s’hi acabin sumant el grup de dansa de l’Associació Alba envoltats de les obres plàstiques que les persones amb discapacitat d’ArtSingular han elaborat a partir de la música. Un projecte d’inclusió social i artteràpia amb la música antiga d’alta qualitat com a base que acabarà amb un tast de neules amb regust social, fetes per El Rosal i una copa de vi de Selecte Wine Store.

Les entrades es poden comprar en línia a través de la web www.espurnesbarroques.cat fins una hora abans del concert i a taquilla des de mitja hora abans. Es recomana treure entrada anticipadament.

go back