Wednesday, 15 may 2019

Es presenta la Segona Edició del Festival Espurnes Barroques

El Festival Espurnes Barroques (www.espurnesbarroques.cat) va néixer l’any passat i enguany arriba, renovat i amb molt potencial. Tindrà lloc en quatre caps de setmana consecutius (del 18 de maig al 9 de juny) a la Catalunya Central, a les comarques del Solsonès, la Segarra, l’Anoia i el Bages, i principalment en uns municipis de molt poca població que es coneixeran sota la marca de “Territori Barroc”, atès el gran nombre de retaules barrocs que s’hi han conservat. Enguany també hi participen Cervera, capital de la cultura catalana i on comença el festival el 18 de maig, i Manresa, on s’acaba el 9 de juny.
Entre totes dues ciutats s’hi estenen els municipis que conformen el Territori Barroc: Estaràs, Pujalt, La Molsosa, Pinós, Riner, Sant Mateu de Bages i Súria.

El festival té per objectiu dinamitzar un territori riquíssim i poc conegut, presentant música barroca en un entorn barroc, lligant-ho sempre amb gastronomia barroca. A banda dels concerts, que són el nucli de la proposta, es procura oferir una experiència global que convoqui diversos sentits, lligant-ho amb productes de proximitat. A nivell artístic, el festival inclou tant artistes consagrats (enguany Gilles Colliard, Guillermo Turina, María Hinojosa, Juan de la Rubia…) com noms menys coneguts als quals s’espera que el festival serveixi d’aparador.

Experiència de descobriment
El festival no es planteja com un cicle de concerts convencional, sinó com una experiència de descobriment de la música, la gastronomia, la cultura i el patrimoni barroc, la qual cosa el converteix en una proposta única al país. Està concebut idealment perquè el públic assisteixi a tot el cap de setmana o —si més no— a un dia sencer, connectant la dimensió cultural amb la turística.

En consonància amb la narrativa del festival d’oferir experiències al voltant del Barroc, s’ha optat per estrènyer la col·laboració iniciada l’any passat amb els cellers propers, de les DO Pla de Bages i Costers del Segre. Aquesta col·laboració no pretén tan sols arrodonir els concerts amb una experiència gustativa, sinó aportar un valor històric al festival, atès que la majoria de retaules del Territori Barroc foren construïts gràcies als guanys obtinguts amb la producció vitivinícola del segle XVIII.

Així mateix, es promou la interacció amb productors locals a qui el festival pugui servir de promoció, oferint tastos de productes KM0 (en la mesura del possible ecològics) lligats a la gastronomia barroca.

L’edició 2019: “Barroc amb veu de dona”
Enguany el lema del festival és: “Barroc amb veu de dona”, atès que en cadascun dels quatre caps de setmana del festival hi ha l’actuació d’una soprano solista: Elise Efremov en el primer; María Hinojosa el segon; Soledad Cardoso el tercer; i Maria Altadill el quart. Més enllà d’aquest fet, hi ha una notable presència d’instrumentistes femenines, no sols en els conjunts programats, com l’Ensemble Méridien, Il Gesto Armonico o Sons d’Antiga, sinó amb els recitals solistes de Laia Masramon (que es presenta com a fortepianista a Catalunya, després d’actuar a diversos punts d’Europa i Espanya) i Isabel Esaín, per
exemple.

A més, també seran passos femenins els que s’encarreguin de dur la dansa al festival, amb les actuacions de Magdalena Garzón i Laura Sintes. En aquest sentit, serà el primer cop que es produeixi un espectacle de dansa contemporània a dins l’església del Miracle. En aquesta segona edició, el radi d’acció del festival s’amplia, començant la seva activitat a Cervera (Capital de la Cultura Catalana) i acabant-lo a Manresa (que ho fou l’any passat). Aquesta ampliació permet emmarcar geogràficament el Territori Barroc, que s’estén en el triangle que formen una i altra capital amb el vèrtex superior del Santuari del Miracle, on es preserva l’altar barroc més gran i exuberant de Catalunya.

En els 4 caps de setmana del festival, del 18 de maig al 9 de juny, es programen: 17 actuacions musicals (4 més que l’edició anterior), 10 degustacions, 4 tastos (de vi, cervesa, cafè i xocolata), 4 àpats, 2 conferències i 2 tallers, sempre en entorn barroc. D’aquestes actuacions, 12 són produccions pròpies o inèdites.

Amb una mitjana de preus situada als 12€, el festival pretén oferir esdeveniments de qualitat a preus molt assequibles, facilitant també activitats gratuïtes i amb mecanisme de taquilla inversa, per tal que ningú no pugui quedar exclòs de l’oferta per motius econòmics. Atès el poc aforament dels espais, es recomana treure les entrades anticipadament.

El primer cap de setmana: 18 i 19 de maig
El primer cap de setmana (18 i 19 de maig) s’enceta a La Segarra i l’Anoia. En consonància amb el Dia Internacional dels Museus, i amb la col·laboració de la Casa Museu Duran i Sanpere i els Ajuntaments de Cervera, Estaràs i Pujalt, s’han organitzat 7 actes, tots ells inèdits o de producció del festival.

El dissabte, a les 11h., el professor Francesc Miralpeix farà una conferència (gratuïta) sobre les galeries de retrats reials a la Paeria de Cervera. Acte seguit, les seves paraules s’il·lustraran musicalment amb el violoncel de Guillermo Turina, que farà un repàs pel paper que tenia l’instrument a les cases reials europees del segle XVIII. Aquest concert a l’aire lliure es podrà gaudir amb un vermut a base de cervesa i xocolata de Casa Dalmases, que pretén recrear les dolçors i amargors de la història, rememorant el paper que va jugar Cervera en la Guerra de Successió.

A les 17.30 hi haurà una visita teatralitzada a la Universitat de Cervera, que s’enllaçarà amb la presentació de l’ensemble Les Délices du Roy, una formació de luxe que acompanyarà la soprano Elise Efremov en un recital de música francesa del segle XVIII que acabarà amb una copa de vi.

A les 21.30 a la Casa Museu Duran i Sanpere s’hi viurà una sorprenent visita-concertdegustació, amb l’actuació del conjunt Lettere in Musica i la participació de Chocolat Box i Celler Grau i Grau, amb un programa titulat Eros en temps de flors.

L’endemà, 19 de maig, a l’església de Vergós Guerrejat (Estaràs) hi haurà una de les propostes més arriscades i innovadores del festival. Un concert-conferència protagonitzat per Isabel Esaín, una jove violagambista temperamental i apassionada que, com a bioquímica, realitza projectes de recerca propis a les universitats de Cambridge i de Harvard. Unint música i ciència, la seva actuació acabarà amb un tast de vins de L’Olivera Cooperativa i de formatges de la Formatgeria Veciana.

A migdia, al poble veí de Pujalt, i amb el guiatge de Montserrat Coberó, es podrà gaudir d’un àpat suculent de cuina barroca. I a les 17h., a l’església de la Puríssima Concepció, Edwin Guevara (guitarra barroca) presentarà el seu especial treball Diferencias diferentes, que està a punt d’enregistrar-se en CD.

go back