Després de l’assistència de més de 1000 persones al primer cap de setmana d’activitats, el segon cap de setmana passarà pels municipis d’Estaràs, Súria, Pinós i Navàs
El primer cap de setmana del festival ha deixat imatges inesborrables a la retina d’aquells que han seguit les seves propostes. La instal·lació Respira l’arbre de Marina Berdalet i Frances Bartlett al Consell Comarcal del Solsonès, inaugurada el divendres 12 al vespre, ha estat visitada ja per centenars de persones, i continuarà oberta fins aquest diumenge dia 21. El dissabte al matí, prop de 250 persones van assistir al Santuari de Sant Ramon al concert inaugural de l’edició, on la trentena d’intèrprets del Bach Collegium Barcelona van estrenar l’obra In D. Vivimus, de Pol Requesens, al costat de les Suites orquestrals 1 i 3 de Johann Sebastian Bach. A la tarda, després d’una passejada pel Parc de les Olors de Claret on es van reunir prop de 40 persones, l’elegància i impetuositat de la bailaora andalusa Leonor Leal es va desplegar al Convent de Torà al costat del guitarrista uruguaià Rafael Bonavita.
El diumenge al matí, la corporalitat impactant del ballarí i coreògraf Sergi Fäustino va acompanyar-se de la flauta, el clavicèmbal i la viola de gamba de l’Ensemble Brezza a Sant Pere de Madrona, a Pinell de Solsonès. Diumenge a la tarda, la meteorologia va respectar l’actuació a l’aire lliure que s’oferia en el marc incomparable de les tines de la Vall del Flequer, al municipi del Pont de Vilomara i Rocafort. Després de caminar sota la pluja, el cel es va aclarir perquè més de 150 persones gaudissin de La cantata dels pagesos de Johann Sebastian Bach envoltades dels pins calcinats per l’incendi de l’estiu passat. Els set músics del Bachcelona Consort van estar acompanyats per la dansa d’Anna Romaní i les paraules del poeta Miquel Desclot, mentre que la gastronomia va anar a càrrec del Celler Abadal i del Restaurant Cal Carter de Mura.
Totes aquestes actuacions públiques han tingut una nodrida repercussió social i educativa, atès que en totes s’hi han vinculat accions prèvies en escoles, llars d’avis i centres per a persones amb discapacitats.
L’església de Santa Magdalena de Vergós Guerrejat, al municipi d’Estaràs, a la Segarra, acollirà aquest dissabte 20 de maig a les 11.30 del matí una proposta titulada Ave Eva que gira completament al voltant de la feminitat. Una cantant, una violagambista, una clavicembalista, una actriu i una intèrpret de llengua de signes ens portaran a descobrir diverses composicions escrites per dones durant el Barroc en un concert-espectacle amb diverses projeccions que reivindica la importància de la perspectiva de gènere. El tast anirà a càrrec de les dues emprenedores que hi ha al capdavant del Celler Comalats i del projecte de La Fornera de Biosca.
A les 6 de la tarda, a Súria, s’hi presentarà l’últim llibre de Maria Garganté. La historiadora mateixa en glossarà el contingut amb una xerrada titulada On són les dones a la Catalunya del Barroc, que anirà acompanyada d’un tast de mel. Acte seguit, a les 19.30h., a la Plaça Major del Poble Vell, 7 intèrprets femenines estrenaran a Catalunya l’espectacle Plebeyos bailes mentre es degusta una cervesa i un formatge de proximitat. El públic podrà gaudir de la fusió de barroc, flamenc i jazz en una posada en escena innovadora que trenca els estereotips d’allò que s’associa generalment a la música barroca. Els dos dies previs, aquest espectacle haurà estat vist, en format juvenil, per prop de 500 alumnes dels instituts de Solsona, Súria i Navàs.
L’artista i ebenista Pep Aymerich porta dies treballant al municipi de Pinós, en la construcció del revers del retaule major de l’església de Sant Pere de Matamargó, també anomenada “la catedral dels pagesos” i on es conserven 5 retaules barrocs. Impressionat no sols per l’aspecte extern del retaule, sinó per la seva estructura interna, Aymerich ha decidit reproduir-lo respectant totes les mesures en una obra de fusteria que no deixarà ningú indiferent. El diàleg entre l’anvers i el revers del retaule tindrà el seu correlat en el diàleg entre música contemporània i barroca que protagonitzarà el violoncel·lista balear Marc Alomar, acompanyat per la dansa de Sira Aymerich, aquest diumenge 21 de maig a les 11.30h. Alomar tocarà els Preludis de les Suites per a violoncel sol de Johann Sebastian Bach precedits de les Obertures que ha escrit el guardonat Octavi Rumbau per encàrrec de la violoncel·lista Erika Wise. El concert acabarà amb un tast de tres vins blancs de la DO Pla de Bages envellits amb fusta, conduït per l’enòleg Josep Pelegrín.
A les 6 de la tarda, a la petita església de Santa Fe de Valldeperes (al munipici de Navàs però molt propera a la vila de Cardona), els 5 integrants del conjunt Vents d’Helvètia ens proposaran un passeig que va de la música medieval a la música barroca. En aquesta actuació, feta en conveni amb l’ESMUC, la gastronomia reproduirà les albergínies, el raïm i les magranes d’un dels dos retaules barrocs del temple, en una proposta que comptarà amb la participació del Restaurant de Castelladral, Oli Migjorn i Vins Piteus. L’endemà del concert, els músics actuaran per als alumnes de les escoles de primària de Cardona.
Les entrades es poden comprar a través de la web www.espurnesbarroques.cat fins una hora abans del concert i a taquilla des de mitja hora abans. Es recomana treure entrada anticipadament.
go back