Wednesday, 01 june 2022

Grans i joves talents de casa nostra i d’Amèrica protagonitzen el 3r cap de setmana d’Espurnes Barroques

Començant el divendres 3 amb l’homenatge a Montserrat Torrent al Miracle i acabant el dia 6 a Igualada, el festival visitarà en 4 dies les 4 comarques (Solsonès, Bages, Segarra i Anoia)

El 13 de maig es va iniciar a Solsona la 5a. edició del Festival Espurnes Barroques (que amalgama música, patrimoni i gastronomia a la Catalunya Central) i que, sota el lema Llum barroca, ha programat 22 activitats que es desenvolupen durant quatre caps de setmana entre el 13 de maig i el 12 de juny. Comencem el mes de juny i, després d’un cap de setmana de descans, el festival enceta la recta final amb un reguitzell de propostes de primera línia que ocuparan l’activitat cultural a les comarques del Solsonès, el Bages, la Segarra i l’Anoia durant els propers dies.

La programació té un fil temàtic que avança progressivament de la foscor cap a la llum, i proposa, també, un pelegrinatge per quatre indrets de petjada jesuítica en commemoració de la crucial estada d’Ignasi de Loiola a Manresa ara fa 500 anys. En el seu avenç programàtic, aquest tercer cap de setmana, Espurnes Barroques entra ja en un seguit de propostes on la llum comença a predominar sobre la foscor.

El cap de setmana passat, després d’un inici sublim a Sant Martí Sesgueioles amb el Cor Cererols envoltat d’olor de xocolata, el festival dugué a terme activitats –amb entrades exhaurides– als nuclis de Fonollosa (Fals) i de Castelltallat (Sant Mateu de Bages), on un Ofici de Tenebres de Victoria interpretat per l’octet vocal Cantoría amb les espelmes d’un tenebrari com a única il·luminació, va deixar el públic completament meravellat. El diumenge fou el torn de la música de J.S. Bach, que es va obrir pas al matí a Cafès Gener de Cardona acompanyat pel Bachcelona Consort i el poeta Miquel Desclot. A la tarda, Cardener avall, Johann Sebastian Bach ens feia recórrer el Santuari de la Cova de Manresa de la mà de tres grans músics (Barry Sargent, Marc Alomar i Pedro Aguiló). A banda dels concerts i com a activitats paral·leles, el festival ja ha celebrat fins a aquest moment més d’una quinzena d’activitats socials i educatives arribant pràcticament a les 800 persones d’aquests col·lectius.

Al Solsonès: un homenatge i un concert de Montserrat Torrent

Montserrat Torrent, la “dama de l’orgue” és la degana dels organistes en actiu. Amb amb 96 anys, i en plena forma, serà aquest divendres 3 de juny (20.30h) al Santuari del Miracle on el seu deixeble Juan de la Rubia i els periodistes musicals Albert Torrens i Oriol Pérez i Treviño ens parlaran d’ella i el seu mestratge. L’acte acabarà amb Montserrat Torrent tocant a l’orgue més antic de Catalunya i pel qual té una gran estima. Les entrades ja estan exhaurides.

Montserrat Torrent també serà qui iniciarà pròpiament els concerts d’aquest cap de setmana amb una proposta al voltant d’obres d’organistes cecs que interpretarà a l’emblemàtic orgue de Sant Llorenç de Morunys el dissabte 4 de juny a les 11.30h. Al concert no estarà sola: l’acompanyarà un dels seus deixebles més il·lustres: Juan de la Rubia, actual organista titular de la Sagrada Família qui respondrà —a cegues— fent improvisacions amb un altre orgue. La proposta titulada “Lluminosa ceguera” tindrà lloc a davant de les pintures ocultes que s’acaben de recuperar a l’església de Sant Llorenç, anirà acompanyada d’una proposta visual suggeridora i s’acabarà amb un tast de iogurt de la formatgeria Valette i de pomes de Biolord.

Al Bages: dissabte 4 a la tarda, posem llum a les tenebres a Súria

El monjo de Montserrat i president del Pontifici Institut Litúrgic de Roma, Jordi-Agustí Piqué oferirà una conferència a Cal Balaguer de Súria (18.30h) sobre les llums i les tenebres en la música que servirà, a la vegada, per arribar amb les oïdes preparades per al concert posterior. No es tracta, però, d’una conferència i prou, sinó que anirà acompanyada d’un tast a cegues de tres vins diferents, ofert per Oller del Mas i vinculat als actes de la Fira del Vi del Bages (ViBa).

Tot seguit, a les 20.30h, a l’església del Roser del Poble vell de Súria s’hi podran escoltar les Tres lliçons de tenebres de F. Couperin, una de les obres més commovedores del repertori de Setmana Santa. Ens les brindaran les veus d’Irene Mas i Mercè Bruguera, amb Lixsania Fernández a la viola de gamba i Juan de la Rubia a l’orgue i a la direcció. L’església del Poble Vell es vestirà de gala per a aquest concert; i és que, a banda d’un tenebrari, hi lluirà una imatge que no s’hi veia des des d’abans de la Guerra Civil. I és que —gràcies a la iniciativa de la Regidoria de Cultura de Súria, que ha impulsat un treball de recerca en diversos arxius que ha finalitzat amb un encàrrec a la dissenyadora Coaner Codina— es podrà veure projectat en blanc i negre el retaule destruït l’any 1936. Al paladar un contrast cromàtic: un tast d’Oli Migjorn i una copa d’Oller del Mas.

A la Segarra: de la França del XVIII a les missions jesuítiques de Bolívia

Diumenge 5 de juny al matí (11.30h) a l’Obra de Fluvià de Guissona, un palau episcopal construït per maçons francesos al segle XVI, s’hi podrà gaudir de la música que, un segle més tard, escoltava Lluís XIV, el Rei Sol, als seus palaus. Les satires, un grup format per un clavicèmbal i tres violes de gamba de primeríssim nivell europeu, interpretaran música de Couperin el gran al costat d’obres d’artistes amb diversitat funcional de la Fundació Josep Santacreu, en una experiència maridada amb gastronomia de regust francès.

A la tarda(18.30h), a davant del convent de Sant Guim de la Rabassa (Sant Guim de Freixenet), un antic convent jesuita, un grup de 21 intèrprets bolivians, l’Ensamble Moxos, oferirà un concert de músiques autòctones plenes de vivacitat i de color. L’Ensamble Moxos és hereu directe de les reduccions jesuítiques del segle XVIII, i interpreta repertori d’arrel europea fusionat amb ritmes i instruments indígenes. La seva presència vindrà custodiada per la Mare de Déu de l’incendi, una talla que —des de Sudamèrica— va viatjar a Cervera després de sortir pràcticament indemne de les flames. Al llarg de l’actuació, podrem posar-nos a la boca alguns elements de cuina boliviana, acompanyats d’una cervesa de Casa Dalmases.

Dues últimes (i especials) parades a l’Anoia: Pujalt i Igualada

Dilluns 6 de juny a les 11.30h, les mans de Xavier Díaz-Latorre, un dels guitarristes històrics de major renom, tocaran dos instruments antics de corda polsada interpretant música del Siglo de Oro… un or que el públic assistent podrà transportar al paladar amb un tast de melde Sant Guim i un escumós de color daurat. El concert, a més a més, vol ser un homenatge a l’exalcalde del municipi i un dels impulsors inicials del festival Espurnes Barroques, Antoni de Solà, traspassat l’any 2021 en un fatídic accident.

Dilluns a la tarda (17.30h), el festival farà parada per primer cop a la capital de l’Anoia, coincidint que enguany és la Capital de la Cultura Catalana i que, a més, Ignasi de Loiola, ara fa 500 anys, va passar per Igualada abans de pujar a Montserrat. Al claustre del convent de Sant Agustí, l’actual escola Pia d’Igualada s’hi podrà escoltar l’Ensemble All’Aura amb una proposta –majoritàriament amb composicions fetes per dones al segle XVII– al voltant de la feminitat i de les vides monàstiques. Com no pot ser d’altra forma, la gastronomia també hi serà present, amb dolços monacals i alguna que altra sorpresa.

Totes les entrades es poden comprar anticipades a www.espurnesbarroques.cat o, el mateix dia, des de mitja hora abans a taquilla a +3€ per entrada.

go back