Wednesday, 15 june 2022

​​La 5a. edició del Festival Espurnes Barroques arriba a més de 4500 persones

El festival Espurnes Barroques ha tancat la seva cinquena edició amb un últim cap de setmana amb quatre concerts: el primer, el dissabte al matí a Vallferosa (Torà) amb música del Seicento italià i gelats artesans; el segon, el dissabte a la tarda, congregant 250 persones al Santuari del Miracle de Riner per gaudir de les mans de Lluís Vilamajó amb la música de Bach al capdavant de 24 intèrprets. La proposta es va arrodonir amb vins, formatges i mel del municipi, i va venir precedida per assajos oberts a col·lectius socials i educatius durant els dos dies previs. El tercer concert, a Vergós Guerrejat (Estaràs), presentava un quartet de l’ESMUC que ens va acostar a la música del temps de Felip II, entre vins i formatges de la Segarra històrica; i en el quart, a Cervera, un centenar de persones van descobrir una proposta de fusió de música peninsular i japonesa dels segles XVI i XVIII, lligada amb gastronomia de fusió. Amb aquests quatre caps de setmana, s’ha posat el punt final d’un recorregut temàtic que ha conduït el públic des de la foscor cap a la llum al llarg d’un mes d’activitats ininterrompudes.

Aquests han estat els últims dels 22 actes que s’han succeït entre el 13 de maig i el 12 de juny, en 19 municipis (majoritàriament de menys de 1000 habitants) de les comarques de l’Anoia, el Bages, la Segarra, el Solsonès i —per primer cop, i de manera excepcional— el Barcelonès. Aquestes 22 actuacions han vingut precedides d’un concert extraordinari de Jordi Savall que posava la banda sonora a la biografia de Sant Ignasi, en un encàrrec del Festival Espurnes Barroques i Manresa 2022 que va aplegar més de 750 persones a la basílica de La Seu de Manresa el 3 d’abril passat. Aquesta proposta es podrà tornar a escoltar aquest estiu al cicle que el Mestre Savall té als monestirs de Poblet i Santes Creus, juntament amb tres altres formacions i produccions que han passat per Espurnes Barroques en les darreres edicions.

En la seva cinquena edició, el festival no sols ha augmentat el número de concerts i municipis on ha actuat, sinó que també ha augmentat el número de públic, arribant als 2956 espectadors, el número de productors, i el número d’accions socials i educatives, que han arribat a 1792 persones, amb prop d’una quarantena d’activitats. D’entre el públic assistent, cal destacar la presència recurrent dels Caps dels Serveis Territorials de Cultura a la Catalunya Central i a les Terres de Lleida, els Srs. Francesc Serra i Albert Turull, la dels alcaldes i càrrecs electes dels diversos municipis, així com l’assistència de l’Honorable Consellera de Cultura, la Sra. Natàlia Garriga, en un dels concerts.

El festival ha presentat 14 propostes de producció pròpia, a banda d’una exposició, que va rebre la visita tant de públic general, com de prop de 400 escolars del Solsonès. Enguany s’han teixit sinergies amb més entitats, sumant l’Associació ALBA i AMISOL a la col·laboració ja existent amb AMPANS. A nivell artístic, també s’han creat sinergies amb altres festivals i entitats, com la Fundació Bachcelona, el Festival Tiana Antica, el teatre La Puntual de Barcelona, els Amics de la Unesco de Catalunya, Òmnium Cultural, etc. Ha augmentat també el nombre de patrocinadors i d’amics del festival, la qual cosa ha permès augmentar el pressupost per sobre dels 200.000€, generant la possibilitat de fer més acció social i programar dues formacions de fora de la península.

Josep Barcons, director d’Espurnes Baroques, valora molt positivament aquesta cinquena edició que qualifica com “l’edició de la consolidació” i comenta que “el fet de comptar amb un patronat d’una trajectòria tan solvent ens ha ajudat a fer créixer el festival. La presència del mestre Savall per iniciar l’edició —a banda de ser un privilegi a nivell artístic— també ha contribuït a fer conèixer Espurnes Barroques entre el públic aficionat a la música antiga” i afegeix que “el fet que cada cop vingui més públic d’arreu de Catalunya, i que comenci a ser una audiència fidel, contribueix a generar riquesa cultural i turística de qualitat a les comarques de la Catalunya Central”.

El festival ha promogut també la creació d’un producte propi: la cervesa La Barroka, elaborada per la cerveseria La Pirata, i ha donat veu també a una quarantena de productors i elaboradors del territori.

go back