Thursday, 06 june 2019

Les Espurnes Barroques arriben al Bages el quart cap de setmana

El festival arriba al final amb diverses activitats a Súria i també a Manresa, que aquest any s’hi ha incorporat. Un concert del Cor de Cambra del Palau de la Música serà el colofó del certamen

El tercer cap de setmana del festival Espurnes Barroques, amb activitats a Pinós i La Molsosa, es va cloure amb una considerable assistència de públic, que va poder gaudir de 4 tastos (vi, cervesa, cafè i xocolata) i de les actuacions de Laia Masramon, Joan Bosch & Isabel Fèlix, Solnegre i l’Ensemble Vox Harmònica.

El quart i últim cap de setmana, Espurnes Barroques arriba al Bages, amb activitats a Sant Mateu, Súria i Coaner, amb el viatge com a protagonista: un viatge que ens portarà d’Anglaterra (amb el concert al Santuari de Coaner) a Catalunya (amb el concert a La Seu de Manresa), recordant els periples dels aristòcrates anglesos que al segle XVIII s’embarcaven en el Grand Tour.

Dissabte de luxe a Sant Mateu

Dissabte al matí, a les 11.30, al Santuari de Coaner, hi haurà l’actuació del conjunt balear Il Gesto Armonico, format per violí, viola de gamba, tiorba i percussió. La seva actuació ens portarà per les danses angleses del segle XVII, que veurem ballades per Laura Sintes. En acabar, hi haurà la possibilitat de provar de ballar algunes d’aquestes danses, amb un final del concert participatiu. Per agafar energia, res millor que un tast de Mels de Cal Fuster. Les provarem soles (mel de bruc, romaní i castanyer) per apreciar-ne les diferències. Però també les barrejarem amb sobrassada, formatge i taronja per maridar-les amb els vins excel·lents del Celler Comalats.

Al vespre, a les 18.30, continuen les Espurnes a Sant Mateu, però a Sant Miquel de Castelltallat. En aquest indret meravellós es podrà viure una “experiència privilegiada, a l’abast de tothom”. Amb un cost de 25€ si es treu l’entrada anticipada, el públic es podrà embarcar en aquell Grand Tour que els aristòcrates anglesos feien des del segle XVIII. La historiadora Roser Parcerisas ens parlarà dels viatges de l’aristocràcia del barroc i els tràfecs que ocasionaven. De la mà de Lux Fundació (amb Santi Mirón, viola de gamba i Maria Altadill, soprano), recorrerem l’Europa del segles XVII i XVIII, escoltant música de Monteverdi, Caccini, Sainte-Colombe, Correa de Arauxo, Schütz o Hume.

Aquest viatge musical tindrà la seva translació gastronòmica. Amb el disseny de Jaume Biarnés (exxef de la Fundació Alícia) i la mà del Restaurant Casal de Castelltallt, es podrà gaudir d’un sopar a peu dret que ens passejarà per Itàlia (pizza marinara), Alemanya (Erde Apfel), França (Crème de pistaches), Espanya (xai rostit) i Anglaterra (Trifle). El sopar, amb vistes a Montserrat, anirà acompanyat de vins de Collbaix-Celler El Molí i infusions de Cafès Gener.

Diumenge a Súria i Manresa
El Grand Tour continuarà a Súria el diumenge a les 11.30. Primer amb un taller pensat perquè els joves puguin conèixer els instruments del barroc; i després amb un concert instrumental a càrrec del conjunt Sons d’Antiga, que actua al festival en col·laboració amb l’ESMUC.

A migdia, coincidint amb el concert, en el marc de la fira ViBa, a la Plaça Sant Domènec de Manresa hi haurà un petit tast musical de La Caravaggia. A les 6 de la tarda, serà l’hora d’un taller de danses de verema i del Renaixement, amb música en directe, a l’atri de la Seu. I a les 20h. es clourà el festival, amb una actuació del Cor de Cambra del Palau de la Música i La Caravaggia, que interpretaran madrigals i ensalades del Renaixement català. Amb una copa d’Abadal i un dolç del peregrí posarem punt i final a aquesta segona edició d’Espurnes Barroques, que ha comptat amb Cervera i Manresa com a noves incorporacions del paisatge barroc que emmarca el festival.


Atès el poc aforament dels espais, es recomana treure entrada anticipada a www.espurnesbarroques.cat. A banda d’espectacles amb mecanisme de taquilla inversa, els preus se situen al voltant dels 12 i 15€, amb descomptes per a nens de 4 a 12 anys i per paquets de diverses entrades.

go back