Monday, 09 may 2022

S’inicia la 5a. edició del Festival Espurnes Barroques, amb una exposició, una reestrena mundial i l’estrena peninsular a Barcelona d’una òpera barroca

Es podran escoltar, per primer cop des del segle XVIII, les Sonates op. 4 de Luigi Taglietti, recentment recuperades; i, a l’església dels Jesuïtes de Casp de Barcelona (en la primera actuació del festival a la ciutat), el conjunt canari Las Hespérides estrenarà a la península l’òpera San Ignacio de Loyola de D. Zipoli.

El Festival Espurnes Barroques (que amalgama música, patrimoni i gastronomia a la Catalunya Central) arriba a la seva cinquena edició amb el lema Llum barroca, programant 22 activitats que es desenvoluparan durant quatre caps de setmana entre el 13 de maig i el 12 de juny. La programació té un fil temàtic que avança progressivament de la foscor cap a la llum, i proposa també un pelegrinatge per quatre propostes ignasianes en commemoració dels 500 anys de la crucial estada d’Ignasi de Loiola a la ciutat de Manresa.

Per primer cop, hi ha la presència d’artistes internacionals, en coproducció amb altres entitats, i més del 50% de propostes són de producció pròpia. Si bé el concert inaugural va ser el passat 3 d’abril a Manresa amb Jordi Savall omplint a vessar la basílica de La Seu amb una producció d’encàrrec, el tret de sortida d’aquesta marató barroca serà el divendres 13 de maig a Solsona.

Una exposició en primícia a Catalunya

En el marc de la Fira de Sant Isidre i conjuntament amb el Consell Comarcal del Solsonès, Espurnes Barroques organitza, per primera vegada, una exposició. No serà estrictament de música sinó que té a veure amb la teatralitat en el món rural, amb una mostra dels Bonecos de Santo Aleixo, uns titelles portuguesos extraordinaris, documentats ja al segle XVIII, en la representació dels quals la música hi juga un paper fonamental. Es tracta d’una de les relíquies teatrals europees més singulars, preservada a la regió de l’Alentejo gràcies al treball del Centro Dramático de Évora (Cendrev). L’exposició Os Bonecos de Santo Aleixo a Solsona —comissariada per Toni Rumbau— és una mostra única, en la qual es podrà veure exposat per primer cop a Catalunya aquest singular patrimoni teatral. La inauguració tindrà lloc el divendres 13 de maig a les 20:30h. al Consell Comarcal del Solsonès i l’exposició es podrà visitar fins el diumenge 22 de maig. Entre aquestes dates, en horari escolar, hi haurà tallers per a prop de 500 escolars del Solsonès, a càrrec dels actors del Cendrev. Al refrigeri de la inauguració —fent esment al recorregut de la foscor cap a la llum— es podrà contrastar la negror d’unes trufes barroques amb la claror de La Barroka, una cervesa feta per La Pirata Brewing amb Espurnes Barroques.

Una (re)estrena mundial i dues descobertes patrimonials

A davant de l’extraordinari conjunt barroc de l’església de Sant Serni de la Pedra, el dissabte 14 de maig a les 11:30h. hi actuarà un trio internacional de clavicèmbal, violí i violoncel. Al municipi on neix el Cardener s’hi podran escoltar, per primer cop en temps moderns, les Sonates op. 4 de Luigi Taglietti, un músic natural de Brescia que —juntament amb el seu germà Giulio— fou l’intèrpret italià més conegut a Europa després de Corelli. Podrem escoltar les seves partitures interpretades íntegrament després que el violoncel·lista i investigador Marc Alomar hagi descobert, en una investigació recent, el manuscrit per a violoncel sol obligat que completa l’obra. El concert s’arrodonirà gastronòmicament amb vi del Celler Roc Falcon, trumfos de Casa Cavallera i embotit de Casa Roseta, i anirà precedit d’una taula rodona amb Carles Freixes (director del Museu de Solsona), el músic Marc Alomar, i un productor ecològic local.

El dissabte a la tarda, a les 18:30h., Espurnes Barroques proposa un espectacle immersiu a Pinell de Solsonès: “Eclipsi total” és la proposta en la qual dos músics (el tenor Roger Padullés i el clavicembalista Dani Espasa) i l’actriu Clara Altarriba rememoraran la fatal intervenció ocular que el cirurgià (i xarlatà) John Taylor va practicar a Händel deixant-lo cec. L’escenari? Les grisalles de la imponent església de Sant Pere de Madrona, explicades pel professor Joan Bosch, que n’acaba de publicar un estudi imprescindible. L’espectacle s’acabarà amb un tast del vi de la Masia Tonicoll i una tapa del Restaurant El Cigronet.

El diumenge 15 a les 11:30h. al Santuari de Coaner, la soprano solsonina Montserrat Isanta (que —juntament amb David Gutiérrez— lidera el grup emergent Pretérito Imperfecto) presentarà el concert Bosques umbrosos, amb música ibèrica per a veu i conjunt instrumental, acompanyada de la deliciosa xocolata Oro Vivo.

Estrena peninsular de l’òpera San Ignacio de Loyola, a Barcelona

Una altra de les propostes més especials d’aquest cap de setmana es produirà a l’església dels Jesuïtes del carrer Casp de Barcelona, el diumenge 15 de maig a les 17:30h., en la primera actuació del festival a la ciutat.

A davant de l’espasa que Iñigo de Loiola va deixar com a exvot a Montserrat el 1522, conservada a l’església dels jesuïtes, el conjunt canari Las Hespérides oferirà en versió concert l’estrena peninsular de l’òpera-oratori San Ignacio de Loyola de Domenico Zipoli, una partitura descoberta fa 50 anys a Bolívia, de la qual el grup va protagonitzar l’estrena a Espanya a l’Auditori de Las Palmas de Gran Canaria l’octubre del 2020.

Es tracta d’una òpera-oratori escrita pel jesuïta italià Domenico Zipoli amb voluntat pedagògica per a les missions del virregnat del Perú. Zipoli fou una peça clau en la configuració musical de les missions sudamericanes de Moxos i Chiquitos durant el segle XVIII, en una tradició musical encara viva de la qual Espurnes Barroques programarà el 5 de juny l’Ensemble Moxos, vingut directament de Bolívia a davant del convent de Sant Guim de Freixenet.

La interpretació de Las Hespérides (amb les veus de Magdalena Padilla, Isabel Álvarez i Víctor Ramírez) s’arrodonirà amb un tast en connexió amb la proposta musical, amb cervesa negra de Casa Dalmases i galetes d’El Rosal, dues empreses amb caràcter social que treballen per a la integració de persones amb diversitat funcional.

L’altra novetat de l’edició d’enguany és que el festival Espurnes Barroques 2022 actuarà sota la figura legal d’una Fundació, constituïda el 7 de maig de 2021 i integrada pel següent patronat: Pere Fons (president), Jaume Badia, Jaume Biarnés, Maria Garganté, Raül Garrigasait, Assumpció Malagarriga, Valentí Oviedo i David Sanclimens (secretari no patró).

Totes les entrades es poden comprar anticipades a www.espurnesbarroques.cat o, el mateix dia, des de mitja hora abans a taquilla a +3€ per entrada.

go back