Monday, 04 june 2018

Tretze retaules, dos àpats i dos concerts barrocs en el segon cap de setmana d’Espurnes Barroques

El cap de setmana es va iniciar el dissabte 2 de juny a les 11h., amb una visita al poble de Prades, nascut a redós d’una església que preserva tres interessants retaules barrocs. Després d’explicar-ne la història i la iconografia, la cinquantena d’assistents a la visita es van dirigir cap a l’encimbellada església vella de la Molsosa. Allí, amb unes vistes privilegiades sobre el Solsonès, l’Anoia, el Bages i la Segarra (totes elles amb municipis del Territori Barroc), Pavel Amilcar (violí) i Edwin Garcia (guitarra barroca) van oferir una breu actuació musical, que va servir de contrapunt a les explicacions històriques.

Al costat de l’església nova de La Molsosa, els participants a l’acte van poder gaudir d’un arròs fet a la manera barroca. I en acabat, van poder aprendre els passos de gallardes, pavanes, corrandes i branles, de la mà del reconegut ballarí madrileny Jaime Puente. Acabat el taller, es prosseguí amb la visita a l’església de Sant Pere de l’Arç, al municipi anoienc de Calonge de Segarra, que va acabar amb una xocolata també a la manera barroca, líquida i especiada.

La jornada culminà amb el concert del grup La Sonorosa a l’església nova de La Molsosa, prèvia explicació dels seus tres retaules. Amb l’espectacle Ay, Amor loco. Luis de Briceño i l’entrada del sarau, el grup comandat per Edwin García va fer les delícies de la quarantena de persones que omplien l’església. En poc més d’una hora, els cinc membres de la companyia (dues guitarres, un violí, un baríton i un ballarí) van escenificar festivament les cançons de Luis de Briceño, un guitarrista espanyol que visqué a cavall dels segles XVII i XVIII i que féu fortuna a Franca.

Les càmeres de TV3 van acompanyar els diversos actes del dia, fent-ne un reportatge d’un minut i mig al TN Vespre (http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/telenoticies-vespre/espurnes-barroques-un-festival-de-musica-per-donar-valor-a-lart-barroc-de-la-catalunya-central/video/5769606/#).

L’endem à, les activitats del festival es van desenvolupar íntegrament al municipi de Pinós. El dia va començar amb una visita a les Casas de Matamargó, una masia superba documentada ja al segle XIII. De la mà dels seus propietaris, es va fer un recorregut pels 18 espais museïtzats, que va cloure amb una cata de vins a la sala on es conserva una joia: la premsa en funcionament més gran de Catalunya. En aquesta escenografia immillorable, la vintena d’assistents a la visita van poder degustar quatre vins dels cellers Fargas-Fargas i Sanmartí, explicats pels seus elaboradors. Aquest va ser el preludi d’un selecte dinar barroc de festa, elaborat per Marc Pla (xef de la Formatgeria del Miracle) amb productes ecològics i KM0. Per cloure’l, amb la gentilesa de Cafès Gener, es va organitzar un cafè-tertúlia amb els músics de Vespres d’Arnadí, que van il·lustrar el petit grup de comensals amb explicacions sobre les particularitats constructives i estilístiques dels instruments del barroc.

A 2/4 de 6 de la tarda, a l’església de Sant Pere de Matamargó (coneguda com “la catedral dels pagesos”) s’hi va estrenar el programa Divinitatis, que el conjunt Vespres d’Arnadí i la mezzosoprano lleidatana Marta Infante portaran per quatre escenaris més en els propers mesos. Amb una acústica que els músics van qualificar de meravellosa, el públic va poder gaudir d’unes interpretacions de gran nivell. El programa es bastia a partir de dues dualitats: d’una banda, dos exemples de barroc italià versus dos de barroc alemany. I de l’altra, dues obres sacres i dues de profanes. Dani Espasa (orgue) i Pere Saragossa (oboè), líders de Vespres d’Arnadí, van apropar el públic a sengles concerts de G. F. Händel i A. Marcello. Marta Infante, amb una veu meravellosa i una expressivitat absoluta, va heure-se-les amb la Cantata 170 de J. S. Bach i amb el Nisi Dominus d’A. Vivaldi, després del qual van oferir un bis.

A la sortida, un arnadí gentilesa del Forn de pa Camps (dolç valencià que dona nom al grup) i una copa d’un escumós elaborat pel celler Un pam de terra va propiciar l’encontre i la conversa entre públic i intèrprets, cloent així el que serà el cap de setmana més selecte del festival.

go back