Dijous, 09 de junio 2022

Aquest cap de setmana culmina Llum barroca amb quatre propostes ben lluminoses

Vallferosa, El Miracle, Vergós Guerrejat i Cervera seran els últims quatre escenaris de la cinquena edició del Festival Espurnes Barroques

Després de 22 propostes, el proper 12 de juny es posarà punt final a la 5a. edició del Festival Espurnes Barroques (que amalgama música, patrimoni i gastronomia a la Catalunya Central) que va començar el 13 de maig i que, sota el lema Llum barroca, ha programat concerts i més d’una quarantena d’activitats socials i educatives a 18 municipis durant cinc setmanes. La programació té un fil temàtic que avança progressivament de la foscor cap a la llum i proposa, també, un pelegrinatge per quatre indrets de petjada jesuítica en commemoració de la crucial estada d’Ignasi de Loiola a Manresa ara fa 500 anys. Ja al final del seu avenç programàtic, aquest últim cap de setmana destaca contenir exclusivament propostes totalment impregnades per la llum.

Entre el 3 i 6 de juny es van dur a terme vuit activitats, començant amb un homenatge entranyable i extraordinari a la dama de l’orgue, Montserrat Torrent, que va exhaurir les entrades al claustre del Santuari del Miracle. L’endemà dissabte, Torrent va actuar al costat del seu deixeble Juan de la Rubia a Sant Llorenç de Morunys, en una alternança d’obres originals i improvisacions que —amb el concurs de llums i ombres projectades— va deixar corpreses a la norantena de persones que hi van assistir. A la tarda, el P. Jordi-Agustí Piqué, va fer una conferència sobre llums i tenebres a cal Balagué de Súria, seguida per un tast de tres vins d’Oller del Mas, explicats pel seu propietari Frank Margenat. Al vespre, el retaule de Sant Cristòfol de Súria es va recuperar després de la seva destrucció l’any 1936: això sí, virtualment i darrere d’un tenebrari que donava més calidesa a les brillants veus d’Irene Mas i Mercè Bruguera, acompanyades per Lixsania Fernández i la direcció de Juan de la Rubia des de l’orgue positiu. Diumenge, les violes de gamba van portar la música francesa a l’Obra de Fluvià, una joia arquitectònica poc coneguda i a la tarda, seguint a la Segarra, més de 200 persones es van aplegar a davant del convent de Sant Guim de la Rabassa per gaudir de l’Ensamble Moxos, procedents de l’amazònia boliviana. L’endemà al matí, les guitarres de Xavier Díaz-Latorre van atreure a més de 80 persones que van exhaurir les entrades a Pujalt on, a més a més, van disfrutar del daurat de la mel i el cava. El concert tenia l’atractiu extra de ser la primera actuació de Xavier-Díaz amb un instrument històric del segle XVIII. El pont de la Pentacosta va acabar a Igualada, on Espurnes Barroques arribava per primer cop coincidint amb la Capitalitat Cultural de Catalunya, aplegant una seixantena de persones al claustre de l’Escola Pia.

En paral·lel a tota aquesta activitat, se’n va desenvolupar una altra –no menys destacable– i és que les Espurnes Socials van arribar als usuaris del Centre de Recursos Josep Santacreu de Guissona, a l’Asil del Sant Crist d’Igualada, a AMPANS a Manresa, i a AMISOL i a la Residència Pere Màrtir Colomés de Solsona. Pel que fa les Espurnes Educatives van tenir lloc a Sant Llorenç de Morunys, on s’hi van apropar alumnes de l’escola de La Coma i la Pedra; a Súria, amb alumnes de l’escola de Salipota i FEDAC de Súria, Vedruna Cardona i les escoles de música de Súria, Callús i Sant Joan de Vilatorrada; a Manresa, amb les escoles Sant Ignasi, Valldaura, Joviat i Renaixença; i a Solsona, amb alumnes de l’escola Arrels.

Dissabte al matí: una cita amb el sol a Vallferosa

Si l’any passat el festival Espurnes Barroques va portar a Vallferosa (Torà) una proposta en la qual el públic va sortir a les fosques, enguany ha buscat quelcom ben diferent: serà al pic de migdia de dissabte (11.30h) quan s’hi podrà escoltar la veu deliqüescent de Josep-Ramon Olivé, acompanyada amb les cordes dels instruments de Dani Espasa, Carles Blanch i Oriol Aymat. El títol del concert “Música per a l’astre rei” ja parla per si sol i és que s’hi podran escoltar músiques dedicades al sol mentre es degusta un gelat Gebrat, esfèric i de color similar a l’astre.

Al Miracle: Bach, vins, mel i formatges

Després de dos dies intensos d’assajos al Miracle (Riner) –en els quals passaran prop de 300 alumnes de la ZER El Solsonès, Arrels Secundària i l’IES Francesc Ribalta de Solsona, a banda d’usuaris d’AMISOL i del Sol del Solsonès–, dissabte a la tarda (18.30h), tindrà lloc el concert de la Bachcelona Akademie i Lluís Vilamajó, que tornarà a ser al Miracle després que l’any passat entusiasmés el públic. Enlloc de la Jove Capella Reial de Música, enguany la proposta és amb una nova formació: la recent creada Bachcelona Akademie que agrupa una vintena de cantants que aniran acompanyats per un conjunt instrumental de primera. Aquests músics ens deleitaran amb un programa 100% bachià que gira al voltant de la cantata BWV 118 “Oh Jesús, llum de la meva vida”. És una proposta del festival Bachcelona, amb qui Espurnes Barroques ha iniciat una col·laboració per a dur a terme produccions conjuntament. A la sortida, els formatges del Miracle, daurats amb mel de Su i una copa de vi del Celler del Miracle arrodoniran la vesprada.

El festival posarà el punt final a la cinquena edició a la Segarra

Diumenge 12 de juny al matí (11.30h) a l’església de Santa Magdalena de Vergós Guerrejat(Estaràs), sota la mirada atenta de les figures pintades del retaule, el públic podrà viatjar amb Felip II i la seva cort itinerant per diversos territoris musicals d’aquell regne on no es ponia mai el sol. El reconegut professor de teclats històrics Javier Artigas ha guiat el conjunt Tubos y Panderos, una jove formació creada a l’ESMUC per tal que ens enlluernin amb el seu talent. A la sortida, els vins de Comalats i els formatges de Veciana faran recordar les vinyes i els ramats que poblaven Castella a l’època del monarca.

El festival acabarà a Cervera el diumenge 12 de juny a les 17.30h, a l’antiga església dels jesuïtes. Allà, seguint el recorregut que el festival ha marcat en la qual cada diumenge a la tarda ha ofert una proposta lligada a la figura de Sant Ignasi, s’hi recrearà el viatge de Sant Francesc Xavier cap al país del sol ixent, amb Horacio Curti (mestre de shakuhachi –una flauta japonesa–) i Santi Mirón (intèrpret de viola d’arc –instrument peninsular del segle XVI–) que dialogaran amb la música electrònica d’Ángel Faraldo. Al paladar, una fantasia extraordinària: cuina de fusió de l’Antic Forn i la cervesa del festival, La Barroka, per fer el brindis final.

Totes les entrades es poden comprar anticipades a www.espurnesbarroques.cat o, el mateix dia, des de mitja hora abans a taquilla a +3€ per entrada.

vuelve