Divendres, 12 de mayo 2023

Comença la sisena edició del Festival Espurnes Barroques, amb 17 concerts a la Catalunya Central

El primer cap de setmana estarà protagonitzat per 4 concerts (3 d’ells amb dansa en directe) i una instal·lació immersiva, amb accions a Solsona, Sant Ramon, Torà, Pinell de Solsonès i El Pont de Vilomara i Rocafort.

4 concerts (tres d’ells amb propostes de dansa) i la inauguració d’una instal·lació immersiva donaran el tret de sortida a la sisena edició Festival Espurnes Barroques que porta per lema **Natura en dansa.

En la commemoració dels 25 anys dels incendis que van assolar prop de 30.000 hectàrees a la Catalunya Central, el festival —que enguany arriba a la sisena edició— ha plantejat un recorregut que va del foc a la fusta i del brot a la llavor al llarg de quatre caps de setmana dels mesos de maig i juny. Amb aquest fil conductor, el festival ha programat 17 concerts (12 dels quals de producció pròpia), 2 passejades, 1 conferència i 1 taula rodona. Durant el festival es podran escoltar dues estrenes absolutes, fruit dels encàrrecs als compositors Pol Requesens i Joan Magrané, en obres que dialogaran amb la música barroca des de l’estètica contemporània. A més, el festival impulsarà la creació de l’Orquestra del Miracle: una formació encapçalada per Juan de la Rubia que tindrà la seu al santuari on es preserva el retaule barroc més exuberant de Catalunya.

Instal·lació a Solsona, una orquestra a Sant Ramon i flamenc d’alçada a Torà

La potència del foc i de la natura vertebra la instal·lació que les artistes Marina Berdalet i Frances Bartlett han plantejat a l’edifici del Consell Comarcal del Solsonès, a Solsona, que s’inaugura aquest divendres 12 de maig a 2/4 de 9 del vespre, amb música, aromes i una acció plàstica en directe. Un munt de troncs cremats a l’exterior de l’edifici conviden al visitant a entrar-hi. Un cop a dins, el visitant hi trobarà diverses obres fetes amb fum i carbonet, així com un bosc interior en la decoració del qual han participat *més de 200 alumnes de les tres escoles de primària de Solsona.

El primer concert del festival serà el dissabte al matí al Santuari de Sant Ramon, a la Segarra, on la trentena d’intèrprets del Bach Collegium Barcelona dirigits per Pau Jorquera interpretaran les Suites orquestrals 1 i 3 de J. S. Bach, en una integral que es clourà a l’últim concert del cicle, l’11 de juny a Els Prats de Rei. Al concert s’hi podrà escoltar una estrena absoluta de l’igualadí Pol Requesens, així com una estrena nacional de Bernat Vivancos, a banda d’obres emblemàtiques dels compositors minimalistes Terry Riley i Knut Nysted. La gastronomia anirà a càrrec d’Eixarcolant, Casa Cavallera, Restaurant Mare de la Font i Celler Collbaix-El molí, servida al claustre del santuari.

A la tarda de dissabte, prèvia passejada pel Parc de les Olors de Claret per conèixer el poder de les plantes medicinals, la reconeguda bailaora flamenca Leonor Leal vindrà d’Andalusia per unir-se a la guitarra barroca de Rafael Bonavita, en un espectacle delicat, suggerent, arriscat i ple de força. L’actuació anirà acompanyada de tapes i cervesa, al més pur estil andalús, i es farà al Convent de Sant Antoni de Pàdua, a Torà, edifici on el festival actua per primera vegada.

Dos concerts entre pins verds i pins cremats, amb la dansa com a protagonista

El diumenge al matí, al marc incomparable i boscós de Sant Pere de Madrona, a Pinell de Solsonès, el Trio Brezza (fincat a Suïssa) dialogarà amb el ballarí i coreògraf Sergi Fäustino, en una producció pròpia del festival. Sota el títol L’art de preludiar, la dansa contemporània d’aquest referent estatal s’aproparà a la improvisació barroca d’un trio de flauta, viola da gamba i clavicèmbal que es clourà amb un vermut copiós.

A la tarda, a l’entorn cremat de la Vall del Flequer, el poeta Miquel Desclot farà de nexe entre els diversos moviments de La Cantata dels Pagesos de Johann Sebastian Bach, en una proposta que comptarà amb la gastronomia de Cal Carter de Mura i el celler Abadal. Amb aquest concert, la ballarina Anna Romaní i els intèrprets del Bachcelona Consort posaran punt i final a un primer cap de setmana del festival que haurà fet també una desena d’activitats socials i educatives en paral·lel als concerts.

Les entrades i abonaments es poden comprar a través de la web www.espurnesbarroques.cat fins una hora abans del concert i a taquilla des de mitja hora abans.

vuelve