Dijous, 18 de octubre 2018

El 27 i 28 d’octubre arriben les Espurnes de Tardor, en el marc del Festival Espurnes Barroques

Després de la bona acollida de la primera edició el maig i juny passats (amb una assistència mitjana del 60%), el Festival Espurnes Barroques planteja ara una petita mostra de la seva activitat programant aquestes “Espurnes de Tardor”. La cita serà el dissabte 27 i el diumenge 28 d’octubre als municipis de Riner (el Solsonès) i Sant Mateu de Bages (el Bages). Seguint la divisa del festival, es programaran dos concerts de música barroca davant d’altars barrocs, al final dels quals hi haurà un petit tast de cuina barroca.

Programació de tardor

El dissabte 27 a les 6 de la tarda, la petita església de Sant Cristòfol de Freixinet (a Riner) acollirà el concert de Dichos Diabolos, una formació jove que va actuar com a sextet a Sant Miquel de Castelltallat i que ara es presenta en format de duet. Marc Sumsi al clavicèmbal i Emiliano Pérez a la corneta i a la flauta ens acostaran a l’estètica del primer barroc a partir de la utilització que els compositors del segle XVII van fer de melodies i composicions anteriors, amb obres de Cabezón, Vásquez, Palestrina, Picchi, Schmelzer, Schop, Locke i altres. Amb el títol de Pro variatione, el concert presentarà l’art de l’augmentació i la disminució que cultivaren aquests compositors que visqueren a cavall del segle XVI i XVII. Aquestes augmentacions i disminucions es viuran d’una manera particularment intensa en l’espai reduït de la petita església de Freixinet, que depararà alguna que altra sorpresa als espectadors.

L’endemà diumenge dia 28 a les 12 del migdia, serà el torn de Santa Maria de Coaner (a Sant Mateu de Bages). Davant de l’extraordinari retaule de Segimon Pujol de Gurb, un Trio de la Finnish Baroque Orchestra integrat per clavicèmbal, flauta i violoncel oferirà un programa titulat Tunes and Mascarades, amb el qual repassaran la música per a teatre de l’Anglaterra isabelina, amb obres de Purcell, Bull i Matteis. En aquest concert, els diversos “humors” anglesos es combinaran amb tres obres d’Olli Virtaperko (compositor finès nascut el 1973) que estan pensades per a instruments barrocs i que seran estrenes a la península ibèrica. Més enllà de la qualitat artística del grup i de la proposta de programa, el concert té un atractiu afegit, ja que serà l’única actuació que aquests membres de la Finnish Baroque Orchestra faran a la península ibèrica, després que el dia anterior hagin tocat al Festival de Música Antiga de Palma de Mallorca, amb qui el Festival Espurnes ha establert línies de col·laboració.

Objectius

L’objectiu d’aquestes Espurnes de Tardor és mantenir durant l’any el caliu d’un festival que té la seva activitat principal a la primavera i que pretén esdevenir un focus cultural de primer ordre a la Catalunya Central. L’objectiu principal del certamen és oferir concerts de música barroca d’alt nivell en enclavaments barrocs, valent-se de la riquesa patrimonial d’allò que es coneixerà com a Territori Barroc (una taca contínua en el mapa conformada per 9 municipis de 4 comarques diferents que han preservat importants mostres d’art barroc).

Igual que a la primavera, la gamma de preus és molt econòmica (10€ i 12€ les entrades anticipades); i més, tenint en compte que a banda del concert i de l’explicació històrica i iconogràfica dels monuments, s’hi inclou també un tast gastronòmic que segueix els paràmetres de la cuina del barroc. Una xocolatada (especial i especiada, a la manera barroca) el dissabte a la tarda; i un profús tast de vins i formatges el diumenge al migdia, en col·laboració amb productors del territori i la D.O. Pla de Bages. A més, en aquestes Espurnes de Tardor, s’han habilitat descomptes per a estudiants de les escoles de música de la zona.

Atès el poc aforament dels espais (que garanteix una “experiència artística de proximitat”), es recomana comprar les entrades de manera anticipada.

vuelve