El concert “Ignasi de Loiola. Vocació, èxode i èxtasi”, emmarcat dins els actes de Manresa 2022, va ser un viatge musical per la vida d’Ignasi de Loiola de la mà de disset peces del Renaixement, majoritàriament, i del Barroc, que va seduir les més de 750 persones que van omplir els bancs de la basílica. El públic va acomiadar els músics aplaudint dempeus just abans que Savall els adrecés unes paraules i acabés l’actuació amb Da pacem domine d’Arvo Pärt dedicat “a les víctimes de totes les guerres, en especial, les d’Ucraïna”
Manuel Forcano, a part de fer les notes al programa (les podeu recuperar aquí), va ser l’encarregat de presentar cadascun dels disset capítols de la vida de sant Ignasi de la proposta creada expressament per a l’ocasió a partir del llibre “Èxode i èxtasi en Ignasi de Loiola” del jesuïta Xavier Melloni. El concert va estar dividit en quatre parts: el naixement de sant Ignasi, la seva peregrinació i recerca interna, la seva formació i el naixement i l’expansió de la Companyia de Jesús, i la seva mort i el llegat que n’ha perdurat. Forcano també va recitar alguns textos lligats amb la vida del sant: fragments de les Tesis de Luter, dels Exercicis espirituals, de la Regla de l’Institut de la Companyia de Jesús i alguna missiva de Sant Francesc Xavier.
Les excel·lents veus de La Capella Reial de Catalunya, preparades per Lluís Vilamajó, i les bones interpretacions dels músics d’Hespèrion XXI, acompanyades d’una bona sonorització per pal·liar allò que l’acústica de la basílica no deixaria sentir, va fer que sonés d’allò més agradable.
Així és com van començar els 5 anys d’Espurnes Barroques, que se sumen als 500 anys de l’arribada del sant i als 80 de Savall.
Malgrat el fred, el concert va acabar amb un tast al balcó del Cardener, allà on Sant Ignasi va tenir l’experiència, amb un tast del Dolç del Pelegrí elaborat pel Forn de Cabrianes i l’estrena de La Barroka, la cervesa del festival en col·laboració amb La Pirata (Súria).
vuelve